A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Egy nap Egerben

Egerben egy hét is kevés, hiszen a város, a Szépasszony-völgy és a környék rengeteg kalandot tartogat számodra...

Akkor se csüggedj viszont, ha most csak egy napod jut a városra!

Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a látnivalók, amelyeket feltétlen érdemes megnézned egy egynapos látogatás során:

Kezdd sétádat a Bazilikánál, hazánk második legnagyobb székesegyházánál! Sétálj fel a Marco Casagrande szobraival határolt lépcsősoron, tekintsd meg ezt az 1836-ban felszentelt neoklasszicista műremeket belülről is.

A Bazilikával szemben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépülete, a Líceum áll. A barokk stílusú, közel 300 éves épület számos érdekességnek ad otthont: itt található a Főegyházmegyei könyvtár, a Csillagvizsgáló és a Camera Obscura, más néven a sötét szoba, a kontinens legrégebbi panoráma kivetítőjével. A Csillagvizsgáló érdekes program a gyermekeknek és a fizikai, kémiai kísérleteket kedvelő felnőtteknek. Az épület tetején lévő teraszról lenyűgöző panoráma nyílik a városra. Ez a program körülbelül egy óra.

Sétálj végig a Széchenyi utcán! Ez a város fő utcája, ahol több kávézót, éttermet is találhatsz, de érdemes megnézned a házak építészeti stílusát is, hiszen a barokk kor elbűvölő stílusjegyeit is felfedezheted a kapukon, ablakokon.

A Széchenyi utcáról a Bajcsy-Zsilinszky, Érsek vagy Szent János utcák bármelyikén lekanyarodva a Dobó térre érkezhetsz. Ez Eger főtere, közepén a kardját magasba emelő Dobó István várkapitány szobrával. A szoborcsoport Stróbl Alajos műve, az 1552-es magyar győzelemnek állít méltó emléket. A Dobó téren érdemes megtekintened Eger legmagasabb barokk templomát, a Minorita templomot is.

Ha szemben állsz a szoborral, balra található a Végvári Vitézek tere, sétálj át ide is!

A Minaret felé kerülve elérheted a Várfalsétányt, melyen keresztül könnyen és gyönyörű útvonal mentén juthatsz fel az Egri Várba. Magyarország egyik legnépszerűbb múzeumában megelevenedik előtted a 16. századi Eger és az ostrom időszaka. Érdeklődésedtől függően 1.5-3 órás programra számíthatsz itt.

Az Egri várból a Déli kapu felé haladva, a Dobó utcán keresztül ismét a Dobó térre juthatsz vissza. Fogyassz el egy finom ebédet / harapnivalót az itt található éttermek, kávézók egyikében! Ha időd engedi, feltétlenül keresd fel a Szépasszony-völgyet és kóstolj finom egri borokat!

Ezek is érdekelhetnek