Borkóstolás

Egészen különleges módon az Egri borvidék klímája egyaránt kedvez a fehér és a kék szőlőnek is. Az értékes adottságnak köszönhetően már régi hagyománya van a házasított borok készítésének, ha szeretnéd megismerni a borvidék karakterét, válassz ilyen borok közül!

Egri borok kóstolásához legjobb helyszín az ország egyik legismertebb és legkedveltebb borvölgye: a Szépasszony-völgy. Ez valóban a béke és vidámság szigete, jöjjünk ide párunkkal, családdal vagy baráti körrel, biztosan jól fogjuk érezni magunkat a kellemes hangulatú teraszokon, a zöld környezetben, vagy hűvösebb időben a pincékben.

Mit kóstolj mindenképpen?

Egri bikavér

A monda szerint az Egri bikavér elnevezése az 1552-es egri ostrom idejére vezethető vissza. Úgy tartják, hogy a harcban megfáradt katonák bátorítására a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a vár pincéiből. A bortól a katonák újult erőre kaptak, és nagyobb lendülettel folytatták a harcot. Látva a katonák megerősödését, és a várvédők szakállán végigcsorgó vörös folyadékot, a törökök nagyon megrémültek. Azt beszélték, hogy az egriek bikák vérét isszák, mely már önmagában is kellően félelmetes tettnek hatott az ellenség körében. Bár a legenda ma már több ponton is megcáfolható, az tény, hogy a Bikavértől valóban újult erőre kap a fogyasztója. Ez az egyik legismertebb és legkelendőbb magyar száraz vörösbor, valamint ez Eger egyik szimbóluma is. Magyaros és vadhúsokból készült fűszeres ételekhez 15-17 C fokra hűtve tökéletes párosítás.

Egri csillag

Az Egri bikavér fehér párja, gazdag telt ízű, gyümölcsillatokat magában hordozó, komplex száraz bor. Réges-régen az Eger környékén járó kereskedőket a városszéli őrkunyhók fényei segítették a tájékozódásban. A kunyhókat egri szőlősgazdák építették védelmi célokból, a jelzőfényeiknek azonban országszerte híre ment. Akkoriban terjedt el a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot! A bor önállóan, aperitifként fogyasztva is tökéletes választás, de szépen illik szárnyasokból, fehér húsokból készült ételek mellé is 10-12 C fokra lehűtve.

Szeretnél felkerülni? Írj nekünk!

eger@tourinform.hu