A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Egerszalók

Elérhetőség

Weboldal gyogyvizekvolgye.hu

Távolság Egertől: 5 km

Egerszalók - a Gyógyvizek völgye

Egerszalókról elsősorban a különleges Sódomb és a mellé épült szálloda szokott eszünkbe jutni. A település azonban több érdekes programot is kínál a fürdőzés mellett, előtt vagy után. 

A Gyógyvizek völgyének keletkezése

1961-ben a mérnökök kőolajat kerestek, de helyette 68 Celsius fokos, ásványi anyagokban rendkívül gazdag termálvíz tört fel a kútból. Az 1987-ben fúrt Mária-kút vizét 1992-ben gyógyvízzé minősítették, mely segíthet az érelmeszesedés, ízületi, reumatikus panaszok esetén, valamint baleseti sérülések, mozgásszervi műtétek rehabilitációjában. 2016-ban a gyógyforrások körüli terület gyógyhellyé lett nyilvánítva.

A Sódomb

A Sódomb Egerszalók szimbóluma és védjegye. A Vendel-kút vizéből lerakódó ásványi sók jellegzetes alakzatokat építenek: különleges, oszlopfőre emlékeztető, vakítóan fehér formák képződnek. A szakemberek mésztufa kúpként említik, a népnyelvben Sódomb. A fürdő mellől egy kellemes sétával könnyen megközelíthető és közelről élvezhető a látványa.

Egerszalók fürdői

Az Egerszalóki Gyógyvölgyben több fürdő is vár bennünket, ahol a gyógyvíz frissítő, üdítő és gyógyító hatását élvezhetjük.  Itt található a Nosztalgia strandfürdő, mely az 1970-es 80-as éveket eleveníti fel, vagy az ötcsillagos wellness szolgáltatásáról ismert Saliris Resort Gyógy-és Termálfürdő. Próbálja ki az éjszakai fürdőzést, kalandozzon az élménymedencékben, pihenjen a nosztalgikus hangulatú szabadtéri medencékben! Több info az Egerszalóki fürdőkről.

Mária út állomása

Mária kötényében vagyunk! Az Egerszalóki Boldogságos Szűz Mária templom a barokk kor stílusjegyeit hordozza, érdekessége a különálló harangtorony. A templomban található a Fájdalmas Anya kegykép, mely fontos zarándok állomás a Mária úton.

Barlanglakások és a Sáfrány Kert

Egerszalókon, a Sáfrány utca végén tufába vájt barlanglakásokat találunk, melyek még a 20 század közepén is használatban voltak. A barlanglakásokba bemehetünk, és rácsodálkozhatunk elődeink találékonyságára és életmódbeli szokásaira. Tekintsük meg a mesterségek műhelyét, a kisiparosok és kézművesek eszközeit. Az utolsó barlanglakásban ma is működő kemencét találunk, ahol előzetes egyeztetés esetén kemencés bemutatókat tartanak: lepény és rétes készítés, dagasztás, nyújtás, formázás, sütés, főzés… és a végén lakmározás ;)
A Barlanglakásokhoz tartozó területen ökológiai kert található izgalmas fűszernövényekkel és pazar panorámával.

Bor és Gasztronómia

Egerszalókon számos neves borászat várja a látogatókat. A borkultúrát bemutató programok szép számmal vonzzák a látogatókat. Kóstolják meg az Öreg-hegyen legelő tehenek és kecskék sajtjait, a pácolt fürjtojásokat, a bodzás finomságokat és a bíbor kadarkából készült borzselét! A falu éléskamrája gazdag. Mézek, gyógyteák, lekvárok, hidegen sajtolt olajok várják a helyi termelőknél.

Utazási lehetőségek Egerből Egerszalókra:

  Menetidő Információ
Autó ~ 6 perc -
Busz ~ 15 perc volanbusz.hu
Kerékpár ~ 20 perc visiteger.com

Tovább a Gyógyvizek Völgye honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek