A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Szilvásvárad

Elérhetőség

Weboldal szilvasvarad.hu

Távolság Egertől: 20 km

Szilvásvárad a Bükkben található, mindössze 20 kilométerre Egertől. Páratlan szépségű természeti adottságokkal rendelkezik. A Szalajka-völgyben található a település egyik szimbóluma a festői Fátyol-vízesés, továbbá a Szikla-forrás, az Istállós-kői-barlang (Ősemberbarlang), Felső-tó, pisztrángos tavak, Vadbemutató kert, Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, Szabadtéri Erdei Múzeum és Erdei Iskola, Kárpátok Őre és a Szalajka-forrás.

A völgyet feltérképezhetjük gyalog, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton, kerékpárral (kölcsönzésre van lehetőség) és fél útig lovas fogatokkal is.

A Szalajka-völgy elején a „Szalajka - Fatelep állomásról” indul az Erdei Kisvasút, célállomása a mesés szépségű Gloriette-tisztás. A kirándulók jellemzően innen sétálnak visszafelé a völgyben, ahol falatozók és elegáns éttermek várják a látogatókat. Ha tehetjük, feltétlen kóstoljuk meg a friss, helyben nevelt pisztrángot és a bükki vadhúsból készült ételkülönlegességeket.

Az Ősemberbarlanghoz tanösvény vezet felfelé. A világ legrégebbi ékszerei között van az itt talált két, csontból készült, kifúrt, zsinórra függeszthető amulett. A barlangi medve (Ursus speleus) koponyatemetkezést (koponya depoziciót) mutató legrégebbi lelőhelyei között szerepel a barlang végében előkerült három koponya. Jelenlegi tudásunk szerint az íjhasználatának legrégebbi nyomai a világon az itt előkerült apró csonthegyecskék. Az Istállós-kői-barlang pleisztocén (jégkori) rétegeiből előkerült 66 fajból álló fauna a világon a leggazdagabb az aurignaci korú feltárások között, és még egy érdekesség, hogy a mikrofaunából 3 új emlős és 20 (!) új madár alakot írtak le az egész világon először. A régészeti ásatások során az alábbi, jégkorszaki állatok csontjai kerültek elő: rénszarvas, barlangi medve, ősbölény, gyapjas mamut, barlangi oroszlán, farkas, barlangi hiéna, kőszáli kecske.

A palóc népi építészet szép példája az Orbán-ház, mely jelenleg helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításnak ad otthont. A falu központjában található épület 1880 körül épült, mint múzeumi kiállító hely pedig 1983-ban nyílt meg. Jelenleg az udvarában található az Archeopark, mely egy őstörténeti élménypark. Szilvásvárad Kártyával ingyenesen látogatható az Orbán-ház.

Szilvásvárad másik szimbóluma, attrakciója a Lipicai ménes.

A több mint 400 éves tenyésztői múlttal rendelkező lófajta, 1950-ben került a Bükk-fennsíkra, Csipkéskútra és Szilvásváradra. Az Állami Ménesgazdaság fő feladat a génmegőrzés, emellett turisztikai szolgáltatásokat is kínálnak. A Ménesudvarban kapott helyett a Hajtókocsi Kiállítás, ill. a vendégek megtekinthetik a ménes életről szóló 20 perces kisfilmet, valamint a kiscsikókat is. A ménistállóban a gyönyörű fedezőmének, valamint egy Fajtatörténeti Kiállítás kapott helyett. Csoportok és egyéni vendégek is jelentkezhetnek fogatos méneslátogatásra, lovaglásra, lovastúrára de még fogathajtó tanfolyamra is.

További szolgáltatásaink/nevezetességeink: Református Kerektemplom (Magyarország egyetlen református kerektemploma), Kalandpark és Kalanderdő, Bobpálya, Millenniumi Kilátó, barlangászat, vezetett túrák és kerékpártúrák, Sípálya, Kerékpárkölcsönző, Börtönmúzeum, Szalajka Relax Szabadidő és Rendezvénypark.

Túrázók és a kerékpár szerelmesei számára is ideális hely, hiszen számtalan turista- és kerékpárút indul községünkből a Bükk irányába. Bükk-fennsík, Bánkút, Három-kő, Tar-kő, Bél-kő, Jávorkút, Csipkéskút, de akár Eger és Miskolc is úticélba vehető.

Szilvásvárad egy otthon a természetben. Egyedülálló természeti szépségű környezetben pihenhet, de akár aktívan is feltöltődhet, és egyben kulturális és gasztronómiai élményekkel gazdagodhat. Településünk minden évszakban gyönyörű, számos szolgáltatás várja a kalandra és kikapcsolódásra vágyó vendégeinket, minden korosztályból, egész évben Szilvásváradon.

Utazási lehetőségek Egerből Szilvásváradra:

  Menetidő Információ
Autó ~ 22 perc -
Busz ~ 47 perc volanbusz.hu
Vonat ~ 1 óra 3 perc jegy.mav.hu

Tovább Szilvásvárad honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek