booked.net

Szilvásvárad

Egész napos kirándulás

Szilvásváradon található a Bükk, de talán az ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Szalajka-völgy. Itt található a festői szépségű Fátyol vízesés, és számos érdekesség is, például az Istállóskői ősember-barlang; Erdészeti Múzeum, Szabadtéri Erdei Múzeum, bobpálya és kalandpark.

Jó hír, a Völgyet feltérképezhetjük gyalog, erdei kisvasúton, kerékpáron (bérlési lehetőség is van helyben), vagy akár lovas-kocsin is.

Irány a kisvasút

A Szalajka-völgy elején a „Fatelep állomásról” indul az Erdei Kisvasút, célállomása a mesés szépségű Gloriette-tisztás. A kirándulók jellemzően innen sétálnak visszafelé a Völgybe, ahol falatozók és elegáns éttermek várják a látogatókat. Ha tehetjük, feltétlen kóstoljuk meg a friss, helyben nevelt pisztrángot és a bükki vadhúsból készült különlegességeket.

Ősemberbarlang

Sétáljunk fel az Istállóskői ősember barlanghoz, melyhez tanösvény vezet. Nem akármilyen helyre érkezünk! Erről a területről két kőkorszaki ember leletei kerültek elő: a neandervölgyi emberé (Homo neanderthalensis), és a cro-magnoni emberé (Homo sapiens)! Ezek után nem lepődünk meg, hogy a barlangban egyéb különleges leletekre is sikerült a régészeknek rábukkanniuk, mint például a 30-40 ezer éves tundraszarvas, ősbölény és bivalymamut csontok, agyarok, egyéb kő- és csonteszközök vagy akár a világ legrégebbi fuvolájának leleteit is! A leletek egy része megtekinthető a közeli Orbán házban.

Orbánház

Cím: Szilvásvárad, Miskolci út 58-60., 3348

Nyitva tartás: Okt 23-ig, 10:00-16:00

Jegyárak: Ingyenes

Lipicai Ménes

A falu másik attrakciója a Lipicai ménes és hozzá tartozó Hajtókocsi Kiállítás. A tárlat során megtekinthetjük a ló vontatta közlekedési eszközöket az egyszeri szekértől a legpompásabb hintóig. A Ménesudvarban a tradicionális Lipicai fajtájú lovakat nézhetjük meg.

Szabadtéri Erdei Múzeum

A Szabadtéri Múzeum ingyenesen megtekinthető, az erdő munkásainak kíván emléket állítani. Az ösvény mellett sétálva megismerkedhetünk az erdőhöz kapcsolódó tevékenységekkel és azok eszközeivel, ilyen például: a fafeldolgozás, szénégetés, mészégetés, hamuzsírfőzés, vasérc megmunkálás és a zsindelyezés. Emellett közelebbről is tanulmányozhatjuk a fákat, láthatunk itt megkövesedett és ellignitesedett fatörzseket és évgyűrű kronológiát is.

Tel: +36 36 355 112

Aktív Élménypark

Az aktív pihenés hódolóinak és a gyerekeknek kellemes szórakozást nyújt Szilvásvárad Kalanderdője, mely 5 féle nehézségű erdei kötélpályával, bungee trambulinnal rendelkezik, de kedves programlehetőség gyerekeknek az „aranymosás” is.

A kalanderdő telefonszáma:

06/70/516- 8599-információkérés 10.00-16.00

Bobozás

Tavasztól őszig szép zöld környezetben lehet bobozni. Speciális csoportkedvezmények igényelhetők.

Nyitvatartás:

Április 1-Október 31-ig                                          

Jegyár:                                                

1 Fő 1 Menet :                             500 Ft (alapár)

1 Fő+ 1 Gyermek 1 Menet:         700 Ft (alapár)

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek