A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Egri Csillagok Sétánya

Tiszteletül azoknak, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak Eger város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez.

Díszkövekből álló sétány az Érsek utcán, melyet helyi hírességek tiszteletére hozott létre az Eger Sikeréért Egyesület. A sétány célja, hogy különleges elismerésben részesíthessék azokat a személyiségeket, akik munkásságukkal, életművükkel hozzájárultak Eger fejlődéséhez és hírnevének erősítéséhez. A kihelyezett csillagok száma évente gyarapodik!

1. csillag: Kovács Kati (énekesnő)

Kossuth-díjas énekművész, aki sok szállal, szorosan kötődik Egerhez. 2013 óta a város díszpolgára, elismerésre méltó hazai és nemzetközi karrierrel.

2. csillag: Olimpiai bajnok vízilabdázók

Négy, Egerhez kötődő olimpiai bajnok vízilabdázó csillaga. Biros Péter három alkalommal volt olimpiai bajnok, az Úszósportok Hírességek Csarnokának tagja. Szécsi Zoltán három alkalommal lett olimpiai bajnok, a Hirességek Csarnokának tagja. Madaras Norbert kétszeres olimpiai aranyérmes, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt tulajdonosa. Pócsik Dénes egyszeres olimpiai bajnok, a Magyar Népköztársaság Kiváló Sportolója.

3. csillag: Törőcsik Mari (színművésznő)

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas, Kossuth Nagydíjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

4. csillag: Dr.Ringelhann György (politikus)

Dr. Ringelhann György tősgyökeres egri családban született 1941-ben. 1966-ban általános orvosi diplomát szerzett. Fiatal korában versenyszerűen sportolt, úszott és vízilabdázott. 1990-ben választották Eger polgármesterévé. Két cikluson át tudása legjavával szolgálta az egrieket. A város első szabadon választott vezetőjeként kiemelkedő szerepe volt az önkormányzatiság megteremtésében, a sportélet fejlesztésében. Polgármesterként nem pártokban gondolkodott, hanem a város egészében. Kiemelkedő munkája eredményeként a harmadik városi közgyűlés díszpolgárrá avatta, 1994-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

5. csillag: Tordai Teri (színésznő)

1985-ban Jászai Mari-díjjal, 2012-ben Érdemes Művész-díjjal, 2015-ben Kiváló Művész-díjjal, 2018-ban pedig Kossuth-díjjal jutalmazták munkájáért.

6. csillag: Sike András (birkózó)

Eger szülötte 1977-től az Eger SE, majd 1982-től az FTC birkózója volt. Pályafutása legjelentősebb sikere az 1988. évi olimpián elért olimpiai bajnoki cím. Ebben az évben világkupa-győztes és Európa-bajnoki bronzérmes volt.

7. csillag: Prof. Dr. Bitskey István (akadémikus)

Az egyik egri uszoda névadójának, Bitskey Aladárnak a fia, Széchenyi-díjas irodalom- és művelődéstörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Eger és Debrecen díszpolgára.

8. csillag: Kopcsik Lajos (cukrászmester)

Oscar-díjas és Venesz-díjas, Guinness-rekorder cukrász, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester, a Kopcsik Marcipánia névadója és vezető művésze, Eger és Sajószentpéter díszpolgára.

9. csillag: Koltai Lajos (operatőr)

Az 1970-es évek magyar operatőri művészetének egyik meghatározó alakja, Eger díszpolgára. Illés Györgyhöz való kötődése tette számára Egert második otthonává.

10. csillag: Csank János (mesteredző)

Labdarúgókapus, labdarúgó-edző, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya. A Magyar Labdarúgó-szövetség mesteredzői címet adományozott a számára. 1983 és ’86 között az Eger volt a klubja, évenként 30, összesen 90 mérkőzésen keresztül.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek