A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Öt nap Egerben

Egerben és a város környékén rengeteg a látnivaló.

Ezen az oldalon öt napra elegendő programjavaslatot gyűjtöttünk össze. Használd az adatlapok fejlécében látható szív-ikont, és állítsd össze személyre szabott útitervedet a My Eger funkció segítségével. Tekintsd meg hét napra szóló ajánlatunkat is!

Programjavaslatok az 1. napra

Bazilika

Az Egri Bazilika Magyarország második legnagyobb temploma. Az építése 1831-1836 között zajlott, ám a belső rész díszítése ezt követően még 120 évig elhúzódott. A templom hatalmas méretei és csodálatos díszei mindenkit lenyűgöznek! A bazilika jelenleg felújítás alatt áll, azonban részlegesen a munkálatok ideje alatt is látogatható.

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont

Az Eszterházy Károly Egyetem főépületének toronyrésze a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont, melyben minden emeleten más és más érdekességet találhatunk. Izgalmas fizikai kísérleteket végezhetünk, megismerkedhetünk a régi csillagászok életével, virtuális utazást tehetünk a planetáriumban, és megcsodálhatjuk Eger panorámáját a 44 méter magasan található Panoráma teraszról. A torony csúcsán találjuk a legizgalmasabb attrakciót, a Camera obscurát, a kontinens legrégebbi, ma is működő sötétkamráját!

Főegyházmegyei könyvtár

A könyvtár legrégebbi dokumentuma egy kézzel írott kódex, ami 1048-ból származik. Olyan további különlegességeket is őriznek még itt, mint Magyarország egyetlen teljes autográf Mozart-levelét, vagy éppen a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindössze három darab található. A benne őrzött kincsek mellett a könyvtár fantasztikus megjelenése önmagásab is megér egy látogatást.

Dobó István tér

Eger főtere, a város szíve és legfőbb jelképe. Pihenjünk meg kicsit a fák árnyékában és gyönyörködjünk a minket körbevevő csodálatos épületekben, a Városházában, a Minorita templomban és az erőt sugárzó Várban.

Végvári vitézek tere

A tér teraszos kialakításának köszönhetően egészen közel mehetünk az Eger-patakhoz, ha szeretnénk, akár fel is frissíthetjük kezeinket a Bükk hegyeiből közvetlenül érkező, hűvös vízzel.

Egri vár

A Vár hatalmas. Bejárhatjuk önállóan, de választhatjuk az Egri Vitézek idegenvezetését is, sok izgalmas történetet hallhatunk tőlük. Fedezzük fel Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének törénelmi helyszínét!

Gárdonyi Géza Emlékház

A híres író háza máig nyitva áll a látogatók előtt. Vendégeskedjünk Gárdonyi Gézánál, és tapasztaljuk meg a ház különleges hangulatát!

Várfalsétány

A Vár falain kívül futó sétányon egy 10 megállóhelyes tanösvény került kialakításra. Ezért, és az innen elénk táruló csodálatos panoráma miatt is érdemes felkeresni a sétányt.

Minaret

Az egri az ország legjobb állapotban fennmaradt minarete, mely ma is látogatható. A torony 40 méter magas, az azon körbefutó terasz pedig 26 méteren húzódik. Tériszonnyal és klausztrofóbiával nem küzdőknek mindenképp érdemes felkapaszkodniuk!

Török fürdő

Az egri Török fürdő egy cseppnyi időutazás a múltba: a fürdő legrégebbi medencéje 1610-ben épült. Az épület legkülönlegesebb pontja a  Nagy tükörmedence, melynek varázsát a fölötte magasodó, díszes aranykupola adja. Próbáljuk ki mind a 6 medencét, és kényeztetésképp válasszunk a különböző masszázsok, a gőzfürdő, vagy éppen a szauna közül is!


Programjavaslatok a 2. napra

Beatles múzeum

A zenerajongók számára kihagyhatatlan múzeumot két egri Beatles-fan hozta létre. Két szinten közel 2000 emléket, relikviát láthatunk, köztük filmfelvételeket, hanganyagokat, könyveket, fotókat, ruhadarabokat, dedikálásokat. Kelet-Közép Európában ez az egyetlen Beatles gyűjtemény!

Időalagút

Egy időgép segítségével a múltba visszautazva, a különböző korszakok között ugrálva ismerhetjük meg Eger titkait, történelmi eseményeit. A látogatás előtt legalább egy nappal célszerű időpontot foglalni!

Érseki palota

A kiállításon a püspökök, érsekek életének mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. A Palota egyik leghíresebb része a gyönyörű festményekkel díszített Madaras terem.

Minorita templom

A templom a barokk egyházi építészet egyik legszebb épületének számít Európában. Két torony közötti homlokzata rendhagyó módon nem egyenes, hanem enyhe ívelésű félkört ír le.

Marcipánia

A múzeum valódi mennyország az édesszájúaknak. A gyűjtemény közel 150 cukormasszából készült tárgyból áll, a fő attrakció pedig a Barokk szoba, melyben a padlótól a függönyön át a kályháig minden cukorból készült.

Szépasszonyvölgy

Eger legszebb fekvésű, leghangulatosabb és kétségtelenül legismertebb pincesora, a város legendás Bornegyede. Az itt kapható borok minőségét már dicsérte Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Márai Sándor is, tartozzunk közéjük és kóstoljunk a borvidék legfinomabb nedűiből.


Programjavaslatok a 3. napra

Kerékpározás Felsőtárkányba

A Dobó térről indulva, közepesen nehéz, 13 km hosszú túrával elérhetjük a felsőtárkányi tavat. Végig kiépített bicikliúton haladhatunk, így a kirándulás családosoknak is ideális. Utunk során remek kilátás nyílik az egri borvidék híres szőlődombjaira és a Bükk hegyeire.

Tűzoltó múzeum

A múzeum a tűzoltó történelem értékeit és a jelenkor technikai vívmányait mutatja be. Az állandó kiállítás mellett játszóház és játszótér is várja a gyermekeket. Mivel a kiállítás a belvárosi kerékpárút mentén található, kellemes kiegészítő program lehet egy családi biciklizés alkalmával.

Valide sultana fürdőrom

A Valide Sultana gőzfürdőnek ma már csak a romjait tekinthetjük meg, egy korabeli török leírásból viszont tudjuk, hogy régen egy igazán impozáns, kellemes vizű, vörös kupolájú épület állt itt. A fürdőrom ingyenesen látogatható.

Fazola kapu

A díszes kovácsoltvas kapuk a rokokó művészet legszebb művei közé tartoznak. A jobboldali, tetején a címerrel, eredetileg is itt állt, a vele szemben lévő, szőlős díszűt, viszont az épület második emeletéről hozták le utólag, hogy bárki megcsodálhassa.

Sportmúzeum

A látogatók három emeleten, összesen 12 termen keresztül mélyíthetik ismereteiket a helyi, a magyar és az egyetemes sporttörténelemben.

Érsekkert

Eger legnagyobb parkja. Helyén korábban egy természetes erdő volt található, amit az Érsekség saját céljára körbekerített és vadászterületként használt. A francia kertépítészet jegyeit magán viselő park közepén díszes szökőkút látható.

Termálfürdő

Az ország egyik legszebb városi strandja, 3 bejárattal, 5 hektáros területtel, 13 medencével és ezernyi élménnyel. Egyik különlegességét az 1-es számú medence jelenti, melyet saját forrás táplál: a medence aljának egy része kavicsos, onnan tör fel közvetlenül a radon alapú gyógyvíz.


Programjavaslatok a 4. napra

Zsolnay-kút

Az országban egyedülálló módon, Egerben találhatunk Zsolnay mázzal borított díszkutat, ráadásul mindezt egy szintén nem hétköznapi helyszínen: egy bevásárlóközpont udvarán!

Szemfényvesztés kiállítás

A kiállításon a vakok világát ismerhetik meg a látogatók, a 45-50 perces túra teljes sötétségben zajlik. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Egri látványtár

"Múlt, ami életre kel, múlt, ami az élethez kell."  Antik, műtárgy és régiségből álló gyűjtemények tekinthetők itt meg tematikus elrendezésben.

Kerékpározás Egerszalókra

A völgyben húzódó déli kerékpárút Eger határától 5 km hosszan vezet el bennünket az egerszalóki sódombhoz. Ugyan jelentősebb szintkülönbségre kell készülnünk, azonban nyugodtan szálljunk le, ha szükségét érezzük, és toljuk át biciklinket a dombtetőn - a kevésbé edzettek mind így csinálják!


Programjavaslatok az 5. napra

Túra a Nagy-Eged hegyre

Az 536 m magas hegy csúcsáról páratlan panoráma nyílik Egerre és a Bükkre, de tiszta időben láthatjuk a Mátrát és akár a Tisza-tó csillogó víztükrét is. Ha a túra mellett döntünk, akkor az Egervár vasúti megállótól induló piros sáv turistajelzésen, mintegy 5 kilométer gyaloglás után, szűk 2 óra alatt elérjük az Eged hegy tetejét.

Demjén

Az Egertől alig 8 km-re fekvő Demjén igazán gazdag kínálattal rendelkezik a fürdőzők számára. Találunk itt termálfürdőt, barlangfürdőt, aquaparkot és egy termáltavat is. Válasszunk időjárás szerint, vagy próbáljunk ki többet is közülük!


Válassz éttermet!

Egerben egymást érik a jobbnál-jobb éttermek. Választhatunk hangulat, vagy kilátás alapján, kipróbálhatunk fine dining finomságokat, vagy majszolhatunk street food ételeket két kézzel, ehetünk gyorsan és ehetünk minden ízt külön megélve, csak rajtunk múlik, hogy mit választunk! Böngészd át a kínálat egy részét, vagy bízd magad az orrodra az utcán járva és ülj be oda, ahonnan a legfinomabb illatok szállnak.


Maradj még tovább!

Tekintsd meg a hét napra szóló ajánlatunkat is és válogass további lehetőségek közül!

Ezek is érdekelhetnek