A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Három nap Egerben

1. nap

Kezdjük Eger felfedezését rögtön a város híres főterén, a Dobó téren. A barokk hangulatú főtér nyáron mediterrán hangulatot idéz, míg télen akár a Grimm mesék díszletének is beillene. A tér egyik oldalán a Minorita templom tekint le a városra, térjünk be ide, szemléljük meg Európa egyik legszebb barokk templomát.

Tegyünk egy kört a belvárosban, induljunk el a Dobó utcán. Innen a Szúnyogköz felé vegyük az irányt, keressük meg Gárdonyi Géza szobrát, és vegyük észre, hogy szemben a barokk stílusú házikók mind más színűek. Az egyik kanyargós kis utcára rákanyarodva (Szent János utca vagy Érsek utca), a város főutcájára, a Széchenyi utcára jutunk. Itt is érdemes egy sétát tenni, a 17-18. századból származó épületeken szép faragott kapukra, cégérekre lehetünk figyelmesek. Az egyik épület zárókövén 1773-as felirat található, vajon megtaláljuk?

Érdeklődésünknek megfelelően tekintsük meg a város főbb látnivalóit: az Érseki Palota és Látogatóközpontot, a Bazilikát (az ország második legnagyobb székesegyháza), valamint a Bazilikával szemközt található Líceumot (mai néven: Eszterházy Károly Egyetem). A nemrég felújított barokk épület önmagában is lenyűgöző, de érdemes felfedezni a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontot és a Főegyházmegyei Könyvtárat is.

Ha Egerben járunk, feltétlen kóstoljunk egri borokat! A belvárostól 30 percnyi sétára található Szépasszony-völgy felkeresése az egyik legjobb esti program Egerben. Hangulatos pincék, vidámság, zöld környezet és kiváló borok fogadnak itt bennünket. Ha megéheztünk, vacsorázzunk a Ködmön csárdában, vagy foglaljunk borvacsorát előre a pincék egyikében.

2. nap

Reggeli után kezdjük felfedező utunkat az Egri várban. A Dobó Istvánról elnevezett Vármúzeum hazánk második leglátogatottabb vármúzeuma, aki Egerbe látogat, egyszer biztosan felkeresi Gárdonyi Géza regényének helyszínét. Szánjunk a várra néhány órát, nézzük meg a Hősök termét, a Gótikus palotát, a Panoptikumot és legfőképp a nemrégiben felújított kazamatát! Az élmény sokkal színesebb, ha idegenvezetést kérünk, így sztorikban is bőven lesz részünk.

Ebéd után jól esik a desszert! A Kopcsik marcipánia mellett található édességboltban kézzel készített trüffelek, marcipánok, bon-bon-ok várnak, és persze a Múzeum, mely Kopcsik Lajos világhírű cukrászmester munkáit mutatja be. A barokk szobában a tükrön kívül minden marcipánból készült, nehéz lesz hinni a szemünknek!

Időjárástól függően, Egerben ki kell próbálni a fürdőzést, itt egészen más, mint máshol!

Bandukoljunk végig a patakparton, 5-10 perces sétával az Érsekkert bejáratához jutunk, itt eldönthetjük, hogy a fedett török fürdőben szeretnénk lubickolni, vagy inkább a vele összeköttetésben lévő Termálfürdőt választjuk.

A Török fürdőben inkább wellness, masszás szolgáltatások várnak, a Termálfürdő egy polgári milliőt idéző strand a belváros szívében, 7 féle medencével, gyógyvízzel, gyerekeknek Vizi várral, és a ’rend kedvéért’ 3 izgalmas csúszdával, több fedett és élménymedencével, dögönyözővel nyújt kikapcsolódást.

3. nap

Tegyünk egy kirándulást a környéken, fedezzük fel a kis falvakat, településeket és azok rejtett kincseit!

Ezek is érdekelhetnek