A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Egri Érseki Palota

Elérhetőségek

Weboldal www.egriersekipalota.hu
Email palota@egriegyhazmegye.hu
Telefon +3636517356

Nyitva tartás

Aktuális nyitva tartás www.egriersekipalota.hu/nyitva_tartas

Jegyárak

Aktuális jegyárak www.egriersekipalota.hu/belepojegy_arak

Az impozáns, barokk stílusban készült Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont 2016. februárjában nyitotta meg kapuit a kedves látogatók előtt, ahol különleges, egyházművészeti kiállítás látható.

A kiállításon a püspökök, érsekek életének mindennapjaiba tekinthetünk bele. Az egyházszervezői tevékenységeken túl különböző építészeti megbízásokat adtak és a képzőművészeteket is támogatták az évszázadok során. Ezeknek tanújeleit fedezhetjük fel a tárlaton. A szentmiséhez vagy ünnepekhez kapcsolódó tárgyak szintén összetett vezetői szerepük egy másik oldalát mutatják be. Arra is különleges hangsúlyt fektettünk, hogy a magánélet és a magánáhítat, az imádság tereit is megmutassuk a látogatóknak – ezzel is közelebbivé hozva Krisztus követőinek életét, amivel reményeink szerint mindenkihez szólni tudunk, így hirdetve Isten országát.

Madaras terem

2013-ban a palota felújítását megelőző épületkutatás során falképrestaurátorok több mint 30 réteg festék alatt fedezték fel a teljes falfelületet beborító, száraz vakolatra festett, madarakat ábrázoló seccókat.

Amikor Bél Mátyás 1730-ban Egerben járt, látogatása során Erdődy Gábor püspöki rezidenciáján is megfordult; útleírásaiban részletesen kitért annak szépségeire is, köztük a madárházra, amely a díszkertben kapott helyet. A leírás szerint a rekeszekben „különféle ritka madarak” kerültek elhelyezésre. A madárházat már régen elbontották, de a kertbe kivezető pihenőterem (sala terrena) ma is megvan. Falai sokáig elfedve őrizték igazi szépségüket – csupán az épület emeleti síkmennyezeteitől eltérő fiókos dongaboltozat jelezte a helyiség reprezentatív voltát.

Palota Kávézó

A kávézóban megízlelhetjük az olasz kávé utánozhatatlan aromáját, frissességét. Megkóstolhatják az „Egri Érsek” borait. Süteményeink igazi gasztronómiai élvezetet nyújtanak, melyeket a Stühmer-gyár készít eredeti receptúra alapján.

Virtuális túra

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek