A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Szent Donát legendája

Szent Donátot a szőlőskertek és szőlősgazdák védőszentjeként tartják számon, így nem csoda, hogy neve évszázadok óta jelen van az egri köztudatban is.

Szent Donát, Arezzo püspöke, a Kr. u. 4. században élt. Rómában szülei Julianus császár keresztényüldözése alatt vértanúságot szenvedtek, az ifjú Donát pedig elhagyta az örök várost és papnak tanult. Sok csodát tulajdonítanak neki, ezek közül a legismertebb nem meglepő módon a borhoz fűződik.

Történt egyszer, hogy Donát püspök misét tartott, mikor a szertartást pogányok zavarták meg. A dulakodás közepette a püspök elejtette az üvegből készült misekelyhet, ami darabokra tört. Donát imádságára a kehely összeforrt, a bele visszakerülő Szent Vér pedig annak ellenére sem folyt ki belőle, hogy a kehely egy kis darabja még hiányzott. Ennek láttára a pogányok megtértek, ám ez többek haragját szította fel a püspök ellen, akit négy héttel az eset után meggyilkoltak.

Szent Donátot tartják a jégeső és a villámcsapás elleni védőszentnek is. Ennek okát egy 17. századi történetben leljük meg, miszerint a püspök halála után több mint ezer évvel ereklyéit Németországba szállították. A kísérő papot útja közben villámcsapás érte, de semmi baja nem esett.

Az országban sok településen, köztük Egerben is szobrokat, kápolnákat emeltek tiszteletére, ahol a jó szőlőtermésért és kedvező időjárásért imádkoznak hozzá évszázadok óta az emberek. Nem véletlen, hogy Eger legfontosabb eseménye, az Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát napján is az ő nevéhez kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetnek