A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Egri kilátópontok

Eger mindenhonnan gyönyörű. Válassz a felsorolt helyszínek közül és csodáld meg a várost a magasból!

Csillagvizsgáló – Panoráma Terasz

A Csillagvizsgálóban meglátogatható a Panoráma Terasz, amely az egri utcaszinttől mérve 44 méter magasságban helyezkedik el. Tökéletes turisztikai célpont lehet, amennyiben valaki hajlandó legyőzni az odáig vezető 314 lépcsőfokot. Csodaszép kilátás nyílik innen a barokk stílusban felépült belvárosra, ennek varázsát pedig még inkább felerősítik a városra néző távcsövek. Tovább a Csillagvizsgáló adatlapjáraNézz körbe ezen a panorámaképen!


Egri minaret

A minaret magassága 40 méter, az egykori Kethuda dzsámihoz tartozott. Épülése az 1596-os év környékére datálható, azonban a csúcsa 1896-ban került fel rá. Elbűvölő kilátást biztosít az erkélye, melyre 98 lépcsőfok vezet fel. A XVII. század legészakibb török eredetű építészeti emléke. Tovább a Minaret adatlapjára. Nézz körbe ezen a videón!


Egri vár – Kálvária domb

Ez az erődítményen belül található legmagasabb pont. Látható alattunk a város, valamint a távolba tekintve megcsodálhatjuk a Bükki Nemzeti Park kimagasló hegycsúcsait. Amennyiben szép és tiszta időt sikerül kifognunk, még a Kékestetőre is rálátást nyerünk. Felejthetetlen nyári naplementék tárulhatnak elénk a dombról, ha szerencsés időben tartózkodunk ott. 1828-ban Pyrker érsek alakított ki itt nemzeti zarándokhelyet. Tovább a Kálvária domb adatlapjára. Nézz körbe ezen a panorámaképen!


Várfalsétány

A vársétány egy 10 megállóhellyel rendelkező tanösvény, amely az északi és a nyugati várfal mentén húzódik, 384 méternyi szakaszon. A Dobó utcai részén a sétánynak egy parkoló található, ez 354 m²-nyi helyet foglal el, amihez rendezvénytér társul. Nagyszerű kilátást biztosít számukra, amely leginkább a város centrumára irányul. Nézz körbe ezen a panorámaképen!


Nagy-Eged hegy

Eger belvárosától északkeletre csaknem szigetszerűen emelkedik ki a környezetéből a Nagy-Eged hegy, melynek képe éppúgy összeforrt a várossal, mint a minaret vagy a templomok tornyai és lankáinak látványa minden hazatérő egrinek megdobogtatja a szívét. Az 536 m magas Nagy-Egedre érdemes túrázni, ugyanis tetejéről páratlan panoráma nyílik Egerre és a Bükkre, de tiszta időben láthatjuk a Mátrát és akár a Tisza-tó csillogó víztükrét is. Ha a túra mellett döntünk, akkor az Egervár vasúti megállótól induló piros sáv turistajelzésen, mintegy 5 kilométer gyaloglás és majd 400 méter szintemelkedés leküzdése után szűk 2 óra alatt elérjük az Eged-hegy tetejét. Ha esetleg valaki mégis úgy érzi, hogy sok az oda-vissza, összesen 10 kilométer és kicsit rövidebb úton szeretne feljutni az Egedre, annak sem kell elkeserednie, ugyanis a Noszvaj felé közlekedő autóbuszokkal a Csomóstanya elnevezésű megállóig – azaz az Eged-hegy aljáig – el lehet utazni és innen már csupán 2 kilométer a hegy teteje. A hegyre felvezető út a Bükk egyik legvarázslatosabb karsztbokorerdejébe vezet, mely ősszel, a narancsillatú cserszömörcének köszönhetően tűzvörösen „izzik”. Hasonlóan szép látványt nyújt ősszel a hegy déli oldalán felkapaszkodó szőlők rengetege is, mely az ország legmagasabban fekvő szőlő-termőterülete. Tovább a Nagy-Eged hegy adatlapjára. Nézz körbe ezen a panorámaképen!


Bérc utca

Eger legendás kilátópontja. A csendes, szűk kis utcát bizony nem könnyű térkép nélkül megtalálni, de ha megvan, garantáltan elégedettek leszünk a kilátással. Lábaink előtt hever a város, gyönyörű, képeslap-esélyes fotókat lehet innen készíteni! Nézz körbe ezen a panorámaképen.


Szent Donát szobor

Szent Donát számos borvidék védőszentje, akihez Egerben a jégeső elkerüléséért fohászkodnak a borászok. Keressük fel a szobrát a város határában és nézzünk meg innen egy festői naplementét! Nézz körbe ezen a panorámaképen.


Apolló Sportrepülőtér

Az Egerből Noszvajra vezető út a Nagy-Eged hegy lábánál kanyarog. Alig, hogy elhagyjuk a várost, érdemes megállni pár percre az Apolló Sportrepülőtér mellett kialakított pihenőhelyen, ahonnan mesés panoráma tárul elénk a hegyre. Nézz körbe ezen a panorámaképen.


Almagyar-Érseki Szőlőbirtok

Az Eger határában fekvő Almagyar-Érseki Szőlőbirtok önmagában is megér egy látogatást, de a birtok egy bónuszt is tartogat! A szőlőtőkék között felépítettek egy apró kilátót, ahonnan szép körpanoráma tárul elénk a Nagy-Egedre, az Almagyarra, a Síkhegyre, a Pajdosra, a Bükk és a Mátra vonulataira. Tovább a birtok oldalára.

Ezek is érdekelhetnek