A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Érsekkert

Eger legnagyobb parkja

Az Érsekkert (Szmrecsányi Lajos Érsekkert) Eger legnagyobb parkja, a helyiek a „Város tüdejeként” is szokták hívni. Helyén korábban egy természetes erdő volt található, amit az Érsekség saját céljára körbekerített és vadászterületként használt. A kapuk 1919-ben nyíltak meg a város lakossága előtt – ezen kapuk közül kettő még máig látható a park északi és nyugati oldalán, igazi kovácsoltvas remekművek, Fazola Henrik nevéhez köthető. A kertet keletről az Eger-patak szegélyezi, ha szerencsénk van vadkacsa családokat láthatunk benne úszkálni. 

A francia kertépítészet jegyeit magán viselő park közepén díszes szökőkút látható, évszaknak megfelelően mindig változó virágköltemények gyűrűjében. Ez a szökőkút egy pontos másolat, az eredeti változat a közeli Dr. Bárány István Sportuszoda udvarán állt.

Az Eger-patak felőli oldalon találhatunk egy hatalmas platánfát, amihez egy városi legenda is fűződik. A történet szerint ezen fa alatt pihent meg Dembinszky Henrik, Görgei Artúr, Klapka György és Kossuth Lajos, amikor a kápolnai csata előtt 1849-ben haditanácsot tartottak Egerben. 

A park északnyugati sarkában egy kis tavat találunk, rajta egy kőhíddal. A tisztás a helyiek kedvence, hozzunk magunkkal egy plédet és üljünk ki a partjára! A tó mögötti Múzsák ligetében két nagy írónk, Gárdonyi Géza és Bródy Sándor szobra látható.

Jó tudni:

  • Piknikezzünk a tó partján, vagy egy nekünk tetsző tisztáson!
  • Kerékpártároló: A park több bejárata mellett és a játszótérnél is találunk kerékpártárolókat.
  • Mosdó: Ha szükség van rá, a Termálfürdő bejáratához vezető sétány mellett találunk mosdót.
  • Játszótér: A park déli végét egy nagy játszótér foglalja el. 
  • Kondipark: Az Érsekkert északi oldalán egy 16 elemből álló, ingyenesen használható szabadtéri sportparkot találunk.
  • Futópálya: A parkot körülöleli egy 1330 méter hosszúságú rekortán futókör, ami a Margit-szigeti után Magyarország 2. leghosszabb pályája.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek