A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Dr. Bárány István Sportuszoda

Elérhetőségek

Weboldal www.barany.egertermal.hu
Email baranyuszoda@egertermal.hu
Telefon +3636511810

Nyitva tartás

Aktuális nyitva tartás www.barany.egertermal.hu/nyitvatartas
Aktuális pályabeosztás www.egertermal.hu/barany_beosztas

Jegyárak

Aktuális jegyárak www.barany.egertermal.hu/araink

Az uszoda az egri Bárány István nevét viseli, aki az 1928-as Olimpián 100 méteres gyorsúszásban a legjobb európai versenyzőként ezüstérmet szerzett.

Magyarország első uszodája

Eger mindig is élen járt a vízisportokban. A Dr. Bárány István Sportuszoda helyén már 1925-óta ilyen létesítmény áll, érdekesség, hogy ez volt az ország első 50 méteres uszodája! Sőt, egész Európában is ez volt az első olyan versenymedence, melyet forrásvíz táplált. Az uszoda a korát jóval megelőző műszaki és mérnöki megoldásokat vonultatott fel, egy igazi kincs volt Egerben. A régi uszoda számos elemét még ma is láthatjuk.

Szökőkút az uszodában

Az uszoda udvarát régen egy szép szökőkút díszítette. Ezt azóta már elbontották egy korábbi átépítés során, pontos mása viszont ma is megtalálható a közeli Érsekkert közepén. 

Kavicságy a medence alján

A versenymedence aljának kétharmada ma is kavicsos, ennek oka, hogy az uszoda vize közvetlenül a föld alól, egy saját termálforrásból érkezik. Nem ez az egyetlen ilyen megoldás Egerben! A Török fürdőben és a Termálfürdőben is találhatunk ilyen különleges, kavicsos medencéket.


Kortárs építészeti műremek!

A Bárány Uszoda a szó legnemesebb értelmében hely: a hozzáfűződő történetek és az események miatt válik azzá. Az egri Bárány uszoda átalakításáról az egyik tervező, Dajka Péter írt beszámolót.

További info: epiteszforum.hu

Tovább az uszoda honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek