A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Fel, nagy örömre! - Gárdonyi Advent

Lejárt esemény

Gárdonyi Géza számos története szól a télről, a karácsonyról, életműve, otthona és kertje télen is tartogat meglepetéseket. A legtöbb novellája, meséje arra hívja fel a figyelmet, hogy ne csak magunkat öltöztessük ünneplőbe, hanem vegyük észre környezetünket, forduljunk nagyobb figyelemmel barátainkhoz, régen látott ismerőseinkhez. A szeretet nem fogy, hanem inkább sokszorozódik azáltal, ha másokkal is megosztjuk. Az ünnepi készülődéshez szeretnénk újabb gondolatokat, üzeneteket, színeket és ötleteket hozzátenni foglalkozásainkkal, amelyeket iskolai osztályok figyelmébe ajánlunk!

MÚZEUMPEDAGÓGIAI TEMATIKUS HETEK - 2022. DECEMBER 5-16.


ÁLLATOK TÉLEN

Múzeumpedagógiai foglalkozás óvodásoknak és alsó tagozatos kisdiákoknak

A foglalkozás során a téli kertet és annak jellegzetességeit nézzünk meg rövid séta során. Ezt követően Gárdonyi otthonában teszünk látogatást, ahol az író hétköznapjairól szólnak a történetek: mivel foglalkozott, hogyan teltek napjai, ha beköszöntött a hideg évszak, milyen műveket ihletett a tél. Ezt követően a mesesarokban meghallgatjuk egyik legszebb téli történetét. A cinege című mese hőse két kislány és egy, a téli hideg elől megmentett énekesmadár. Hogyan töltik a telet a szobában, miként gondoskodik a két gyermek a védtelen kis állatról, és mi történik, amikor kitavaszodik? 

Szó esik arról, hogy milyen egyszerű módon tudunk segíteni, hogy a hideg évszakot átvészeljék a környezetünkben élő madárkák és mókusok. Az etetőbe és az odúba eledelt teszünk, miközben megismerkedünk a téli természettel.

A foglalkozás végén régi, szakadozott, megkopott könyvek elsárgult lapjaiból különleges karácsonyi üdvözlőkártyát készítünk.


A FALU TÉLEN

Múzeumpedagógiai foglalkozás felsősöknek és középiskolásoknak

A foglalkozás első részében Gárdonyi otthonával, hétköznapjaival ismerkedünk. Elsősorban arról fognak szólni az írót bemutató történetek, hogy milyen módon tartotta a kapcsolatot barátaival. Bemutatunk néhány képeslapot, üdvözlőkártyát, melyeket Gárdonyi küldött vagy kapott és szó esik levelezéséről is. Röviden felemlítjük a képes levelezőlapok történetét, különlegességeit, beszélgetünk a 100 évvel ezelőtti „közösségi fórumokról”. (Kávéházak, kiskocsmák, családi összejövetelek, bálok, stb…) Valamennyiről mesélnek Gárdonyi novellái, kisregényei, amelyekből részleteket is elhangzanak egy izgalmas párosító játék során.

A falu télen című novella felolvasása jó okot ad arra, hogy beszélgessünk kapcsolatokról, családi ünnepekről, baráti rendezvényekről

A foglalkozás végén mindenki elkészítheti a saját maga által tervezett karácsonyi üdvözlőkártyáját, melynek alapanyaga többek között egy régi, szakadozott, megkopott könyv elsárgult lapjai lesznek.


Információ és időpont egyeztetés: Szalainé Király Júlia, 0630/5226172, kiraly.julia@egrivar.hu

Jelentkezés a telefonon történő egyeztetés után >>

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Weboldal

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek