A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Drámai turisztikai évet zárt Eger 2020-ban

Erős évkezdés után soha nem látott visszaesés

Eger MJV Adó Irodájának összefoglalójából kiderül, hogy 2020 első két hónapja még optimizmusra adhatott okot a vendégéjszakák alakulását tekintve. 2019-hez viszonyítva 21 és 22 százalékkal nőttek a foglalások januárban és februárban, ezt követően viszont drámai gyorsasággal robbant be a koronavírus világjárvány és szinte azonnal nullázta a vendégforgalmat úgy Egerben, mint az ország többi városában.  

A legrosszabb adatok áprilisban érkeztek, amikor 2019-hez viszonyítva 98% volt a visszaesés. Mindössze 1 156 vendégéjszakát regisztráltak, vagyis lényegében megszűnt a turizmus egy hónapra.

A nyári hónapok jelentősen javuló értékeket mutattak, augusztusban közel 107 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami mindössze 10%-os visszaesést jelentett 2019-hez viszonyítva. Ez nagyon jó eredmény annak tükrében, hogy nemzetközi utazók alig érkeztek. Az volt látható, hogy a belföldi turizmus ebben a hónapban lényegében pótolni tudta a kieső külföldi vendégforgalmat.

Sajnos azonban 2020-ban is az augusztus jelentette az idézőjelesen „legjobb” hónapot, ősztől, a vírus gyorsuló terjedésétől és az ezt követő korlátozó intézkedésektől ugyanis ismét zuhanni kezdtek a foglalások. Decemberben már újra 93%-os visszaesés volt az előző évhez képest, mintegy megismétlődött tehát a tavaszi mélyrepülés.  

Összességében 2020-ban a 2019-es vendégforgalom kicsivel több mint felét tapasztalhattuk Egerben. Míg 2019-ben 699 ezer vendégéjszakát regisztráltak, addig ez a szám 2020-ban 393 ezer vendégéjszaka számra alakult.

Már az újranyitásra készülünk

Jelenlegi körülmények között nehéz előrejelezni, hogy a belföldi turizmus újraindulása mikortól várható. A korlátozások feloldását követően gyorsan, akár egyetlen hét leforgása alatt drasztikusan megélénkülhet a forgalom.

A tavaszi nyitásra újabb kampánnyal készülünk, hiszen ebben az időszakban kiélezett verseny várható a desztinációk között a belföldi utazók eléréséért. Erről hanmarosan részletesen is beszámolunk.

A külföldi beutazók nagyobb számú visszatérésére jelenleg úgy tűnik, hogy sajnos csak 2022-től számíthatunk.

Nehéz a helyzet, de látszik fény az alagút végén

Törőcsik Gábor, az Eger Városi Turisztikai Kft. ügyvezetője szerint a koronavírus-járványt követő időszakban ismét stabil lábakra állhat Eger turizmusa.

„Városunk jelenleg is a legnépszerűbb belföldi desztinációk egyike, a hazai utazókra tehát ezután is az elsőszámú vendégeinkként tekintünk. Eközben várjuk a nemzetközi utazók fokozatos visszatérését is. Szeretnénk meggyorsítani a helyreállást és ezáltal csökkenteni a válság okozta károkat. Már 2021-től ezért új küldőterület felé is nyitunk: kiemelt figyelmet fordítunk az Oroszországból és orosz nyelvterületekről érkező vendégekre. Szeretnénk, ha Eger legfontosabb küldőországainak sora Lengyelország, Németország, Szlovákia és Csehország után újabb szereplővel bővülne.

Az új nyelvterületi nyitás egyik legfontosabb és legelső eleme az volt, hogy elkészítettük a visiteger.com turisztikai honlap teljes tartalmának orosz fordítását. Eger vonzerői így összesen már hat nyelven ismerhetők meg.

Jelenleg is minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy az újranyitást követően minél gyorsabban folytatódjon Eger turizmusának évek óta tartó felfelé ívelése. Ehhez természetesen szükség lesz a helyi turisztikai szolgáltatók munkájára is, hogy a városba érkező vendégek megfelelő minőséget kapjanak.  Aggódva figyeljük a szektor erőn felüli küzdelmét az életben maradásért ezekben a nehéz időkben. Amiben csak tudunk, igyekszünk a szolgáltatók segítségére lenni és erre kérjük az egri lakosokat is. Vásároljanak, fogyasszanak, válogassanak a helyi kínálatból, ezáltal lehetőségeik szerint mérsékeljék a szolgáltatók elkerülhetetlen anyagi veszteségeit.”

Ezek is érdekelhetnek