A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Szarvaskő

Elérhetőség

Weboldal www.szarvasko.hu

Távolság Egertől: 6 km

Szarvaskő hazánk egyik legszebb fekvésű települése.

Az Eger-patak szűk völgyében épült falut vulkáni kőzetekből álló meredek hegyoldalak fogják közre. Az Egertől közúton 10 km-re található település autóbusszal és vonattal is megközelíthető, hiszen keresztülhalad rajta az Eger-Szilvásvárad vasútvonal, mely hazánk egyik leghangulatosabb vasútvonala. Érdemes tehát meglátogatni Szarvaskőt és bejárni a környékét.

Geológiai értékek

A település országos, sőt nemzetközi hírnevét földtani szakmai körökben főleg azáltal szerezte meg, hogy a környék vulkáni kőzeteinek vasérc és titántartalma igen magas. Szarvaskő földtani érdekességeit egy geológia tanösvény mutatja be. A faluközpontból induló 9 km hosszúságú körutat, a fehér négyzetben ferde kék sáv jelzést követve tudjuk bejárni. Ez nagyjából 4 órát vesz igénybe, de a fáradozást megéri, hiszen a 10 állomásponton izgalmasabbnál izgalmasabb látnivalók várnak ránk. Láthatjuk a több millió éves tengerpart maradványát, melyben az akkori sekély tengerben élő vastaghéjú kagyló, Ostrea maradványa található vagy megcsodálhatunk olyan párnalávát mely az egykori tenger mélyén a víz alatti bazaltos lávafolyásból keletkezett.

Páratlan panoráma

De nemcsak földtani érdekességek, hanem több helyen páratlan panoráma is vár ránk. A Hegyeskő-dűlőről remek kilátás nyílik a Bükk hegységre, míg a település fölé magasodó kilátótoronyból a falu és a vár panorámájában gyönyörködhetünk. A várba felkapaszkodva pedig úgy érezhetjük, mintha terepasztalt látnánk magunk alatt. A festői sziklaszurdok fölé magasodó várat egyébként már 1295-ben említik az oklevelek, a település ekkor vámszedő hely volt. Sajnos a várat 1735 után lakói elhagyták és romba dőlt. A vártól érdemes még tovább kaptatni az Akasztó-hegyre, ugyanis a Bükk legszebb vulkanikus eredetű szikláin járunk, ahol a napsütésnek kitett oldalakon füves növényzetet, sziklagyepet találunk. Az itt található kiemelt értékei a Bükki Nemzeti Parknak, megóvásuk és védelmük mindannyiunk feladata, ezért kérjük, ne térjen le az útról, és ne szedje le a virágokat!

Isten hozta, Őrnagy Úr!

Az Örkény István Tóték című kisregénye alapján készült Isten hozta, Őrnagy Úr! című magyar filmszatíra Szarvaskőn játszódik. Bár a filmbéli család háza már nincsen meg, számos más helyszín személyesen is felkereshető.

Utazási lehetőségek Egerből Szarvaskőre:

  Menetidő Információ
Autó ~ 10 perc -
Busz ~ 20 perc volanbusz.hu
Vonat ~ 25 perc mavcsoport.hu

Tovább Szarvaskő honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek