booked.net

Nők nyomában Egertől Matyóföldig

Az Egri várat és az UNESCO listájára felkerült matyó mintákat sokan ismerjük, de észrevettük már a történetek mögött álló nőket is?

A várvédők diadalmas győzelméhez a hős egri nők bátorságára is szükség volt, a csodás „matyó rózsák” pedig soha nem születnének meg a hozzáértő asszonyi kezek nélkül. És ez csak a kezdet! Mennyi minden szól még a hölgyekről ezen a vidéken... Civilek, mesék, legendák, szentek, nincs olyan történet Egerben és a város környékén, aminek ne lenne köze valamilyen módon a szebbik nemhez!

Keressük a nők történeteit Egerben, a hősök városában!

Az Egri várnak már a történelmében is fontos szerepet játszottak a nők, hiszen ki ne emlékezne a hős asszonyokra, akik halált megvető bátorsággal harcoltak a dicsőséges 1552-es csatában?! Az Érseki Palota a város egyik gyöngyszeme, ez az egyetlen olyan főpapi palota Kelet-Közép-Európában, melynek egyik szárnya a turistákat szolgálja, a másik viszont még máig az eredeti funkcióját tölti be. Már az épület előtti díszkertben is a rózsacsodáról ismerhető Árpád-házi Szent Erzsébetet szobra fogad, de a Palota egyik nagy kincse is nőhöz köthető: itt található Mária Terézia koronázási palástja! Nézzünk a fejünk fölé, ha a Főegyházmegyei Könyvtárban járunk, hiszen a mennyezeter egy gyönyörű, a Tridenti zsinatot ábrázoló freskó díszíti, Szűz Mária alakjának megjelenítésével. Nem minden nő volt viszont szent régen sem. Egy városi legenda szerint régen a Líceum tetején található Camera obscura segítségével követték nyomon csalfa, vagy csalfának vélt feleségeiket a féltékeny egri férfiak. Ez a szerkezet egy tükörrendszert jelent, melynek segítségével élőben, felülnézetből vizsgálhatjuk meg a várost - mind a mai napig. Próbáljuk ki! Az Érsekkert Eger legnagyobb parkja, pihenjünk meg benne, közben pedig keressük fel az itt található Múzsák ligetét, ahol minden facsemetét más és más híres ember ültetett el.

Ismerkedjünk a török kultúrával! Az Érsekkert szomszédságában találjuk a Török fürdőt, melynek igazán kár lenne kihagyni a kényeztető szolgáltatásait. „Szulejman” tiszta és erőteljes masszázsára vágyunk jobban, vagy a „Gül Baba Rózsakertje” hamam masszázs a szimpatikusabb? Keressük fel a „Szultán Anyja”, vagyis a Valide Sultana nevű fürdő romjait! Ezek a létesítmények régen közösségi térként is funkcionáltak, a fiús anyukák például itt vették alaposan szemügyre a fiuknak szánt lányokat. Az érdeklődés persze nem a meztelen test látványának szólt, az „ellenőrzésnek” ennél sokkal gyakorlatiasabb célja volt - az a lány volt megfelelő, akinek a teste egészségesnek, és egy gyermek kihordására alkalmasnak tűnt. Ha vonz a szép női testek látványa, vegyünk részt a Pasa sátor egyik hastáncbemutatóján! A korhű török sátor kávézóként funkcionál, így előadás nélkül is különleges élményben lehet részünk, ha meglátogatjuk.

A hasunkra is gondoljunk! Kalandozzunk az édesszájúak mennyországába, a Marcipániába, ahol a kiállított tárgyak mindegyike ellenállhatatlan cukormasszából készült ugyanis. Többek közt az alkotó, az Oscar-díjas Kopcsik Lajos feleségének festménye is! Látogassunk el a Szépasszonyvölgybe és két pohár finom bor között merengjünk el a városrész nevének eredetén. Egyes feltételezések szerint a "szép asszony" az ősvallás egyik istenasszonyára, a szerelem istennőjére utal, míg mások ennél egyszerűbb indokban hisznek: a mendemonda szerint a „szépasszony” egy nagyon szép, és sok borfogyasztó férfi örömére igencsak kikapós úriasszonyt takart, aki a Völgyben élt régen. Már csak nekünk kell eldönteniünk, hogy melyik verzió a szimpatikusabb. Ha megéheztünk, vessük bele magunkat Eger izgalmas gasztronómiai világába és válasszunk a helyi specialitások közül! Kóstoljuk meg az egries húslevest, az egri gömb palacsintát és a „béka desszertet”, vagy válasszunk valami különleges, török fogást! Ebéd közben jusson eszünkbe, hogy jó pár évvel ezelőtt még az égből érkezett a leves Egerben! A legenda szerint a hős várvédő nők szurokkal, és forró levessel öntötték nyakon a török katonákat. A mai egri nők szerencsére már csak tányérból kínálják a leveseiket. 

Ismerjük meg Noszvajt, a mátkák mesefaluját!

A különleges hangulatú, Eger melletti falu minden évszakra tartogat egy meseutat a számunkra, válasszunk közülük, majd térjünk vissza később is egy másik meseút kipróbálására! Tavasszal a Lányok, fruskák történeteit ismerhetjük meg, nyáron a mátkák meseútját járhatjuk be, ősszel anyákkal és banyákkal találkozhatunk, télen pedig pajzánkodhatunk. Melyik a legszimpatikusabb választás?

Bízzuk titkunkat Róza nénire Egerszalókon!

Egerszalókon úgy tartja a mondás: „Mária kötényében vagyunk”. Mély katolikus gyökerekkel rendelkező kis falu Eger mellett. Természeti adottságai pazar környezetet varázsolnak a település köré. Európa egyetlen Sódombja is a településen található, a termálvíz forrás környékén lerakódó ásványi sók építették ezt a csodát. Időutazáson vehet részt az, aki az Egerszalóki Barlanglakásokat felkeresi. Ez a hely Róza néni otthona is egyben. Az 1700-as évek vége óta lakott barlanglakások, hűen tükrözik a régmúltat. Berendezésüket a falubeliek adták hagyatékból, padlásokból, pincékből. Az egyik lakás lócáján ül, derűvel az arcán Róza néni. Ne zavarjon senkit, hogy Róza anyánk textilből készült és életnagyságú. A fontos, hogy a fülébe suttogott titkok, örökre elhallgatva maradnak, a titkos vágyak pedig megvalósulnak. A vallomások után a 3D Barlangmoziban „utazhat” a kedves látogató. Érdekes és izgalmas találkozás ez. Megtudhatjuk, hogy mi köze a dinoszauruszoknak Róza néni lakhelyéhez.

Vendégeskedjünk matyó asszonyoknál Mezőkövesden!

Mezőkövesden járva kihagyhatatlan a "matyó rózsák" megismerése, látogassunk ehhez a Népi Művészetek Házába! Kövessük nyomon az itt szorgoskodó, matyó hímzést végző hölgyek munkáját, akik a „matyó rózsák” számtalan variációjába is készséggel beavatnak bennünket! Ha kedvet kapunk hozzá, akár a ruhatárunkat is bővíthetjük pár percre, hiszen eredeti, Matyó népviseletbe is beöltözhetünk a Házban. Ha már megismertük a népi motívumot, kövessük a legendát és leljük meg a női fejfedőt! A térkép alapján végigjárhatjuk a Hadas városrészt és megtalálhatjuk a matyósághoz kapcsolódó meséket, legendákat. Így nemcsak bepillantást kapunk a matyók világába, hanem a rejtvény sorait helyesen kitöltve megtudhatjuk, melyik az a jellegzetes női viselet, amelyet csak a matyók viseltek.

Részletek:


Eger


A Dobó István Vármúzeum kapuja április 1. - október 31. között 8:00 - 22:00-ig tart nyitva. A felnőtt jegy 1600 Ft-ba, a kedvezményes jegy (6-26 és 62-70 év közöttieknek) pedig 800 Ft-ba kerül. A múzeumot egy az Egri csillagok című túrával is megtekinthetjük, ez a főpénztárnál rendelhető meg.

Egri csillagok túra: Korhű ruhába öltözött hagyományőrzők mutatják be a végvári vitézek életét és az egri hősök mindennapjait. A török kori hagyományőrző vitézek közreműködésével a látogatók a várfalak közt sétálva fedezhetik fel a híres 1552-es ostrom és Az egri csillagok helyszíneit, megismerkedhetnek a végvári vitézek életével és a vár ezer éves történelmével. A túra során hallhatnak a híres egri nőkről és az ostromban véghezvitt hőstetteikről.

  • Egri Érseki Palota Látogatóközpont (Eger, Széchenyi István utca 3. | +36 36 517 356  | www.egriersekipalota.hu)

A Palota április 1-től szeptember 31-ig keddtől vasárnapig 10.00-tól 18.00-ig tart nyitva, október 1-től március 31-ig pedig keddtől szombatig 10.00-tól 16.00-ig látogatható. Kérjük a kasszánál a tematikus, női szentekről szóló vezetést!

Női szentek az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont liturgikus műtárgyaiban: Az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont egy olyan”túrára” hívja a kedves vendégeket, amelyben megcsodálhatják, megkereshetik és megismerhetik a kevésbé ismert női szenteket a Palota és a Bazilika kápolnájából származó liturgikus műtárgyak, műkincsek, ereklyetartók segítségével. A tárgyak nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem körülveszik őket az izgalmas történetek, legendák, amelyek mindannyiunk részére igazán példamutató és tiszteletreméltóak lehetnek.

  • Érseki könyvtár (Eger, Eszterházy tér 1. | +36 36 325 211 | www.efkt.hu)

A muzeális könyvtár szezonálisan látogatható, március 1-14-ig és október 10-29-ig csak hétvégéken 9.30-13.30-ig, március 15-április 30-ig és október 1-8-ig hétfő kivételével minden nap 9.30-13.30-ig. Főszezonban, május 1. –szeptember 30. között hétfő kivételével naponta 9.30-15.30-ig tart nyitva. Belépőjegy: teljes ár: 1000 Ft; kedvezményes: 500Ft; 75 éves kor felett ingyenes. Választhatunk két tematikus vezetésből is.

Magyar királynők, királynék és szentek tisztelete: Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár gazdag gyűjteményére alapozott program, mely a könyvtár muzeális, barokk termében tett sétát követően könyvritkaságok, ősnyomtatványok, kéziratok alapján nyújt betekintést magyar királynők, királynék és szentek életébe.

Mária tisztelet Magyarországon és Európában a Főegyházmegyei Könyvtár dokumentumainak tükrében: Boldogságos Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya, Boldogasszony, mindegyik szavunkkal Jézus anyját, Szűz Máriát tiszteljük. A katolikus egyházon belül ez a tisztelet az ősegyházig nyúlik vissza, hazánkban, pedig Szent István királyunkig, aki Mária oltalmába ajánlotta Magyarországot. Ezt a tiszteletet, a Mária-kultuszt mutatjuk be látogatóinknak a barokk terem mennyezetfreskója, valamint könyvtárunk féltett kincseinek segítségével.

  • Camera Obscura (Eger, Eszterházy tér 1. | +36 36 520 400 (2279-es mellék) | www.varazstorony.hu)

A Camera Obscura a Varázstoronyban található, mely november 1-től december 14-ig péntek, szombat, vasárnap 9:30-13:30-ig tart nyitva, december 15-től 31-ig viszont zárva tart. Január 1-től 31-ig szombat, vasárnap 9:30-13:30-ig tart nyitva, majd február 1-től március 14-ig ismét péntek, szombat, vasárnap 9:30-13:30-ig látogatható. A belépőjegy díja felnőtteknek 1 300 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 1 000 forint / fő.

  • Érsekkert

Az Érsekkert ingyenesen látogatható és éjjel-nappal nyitva tart. Nyaranta a park szolgál helyszínéül a Pinceszínház szabadtéri színházi előadásainak, melynek előadásairól az alábbi oldalon kaphatóak bővebb információk: www.pinceszinhazeger.hu 

Nyitva tartás: Hétfő-kedd: 16:30 - 21:00; Szerda-csütörtök: 15:00 - 21:00; Péntek: 13:00 - 21:00; Szombaton, Vasárnap és Ünnepnapokon: 9:00 - 21:00.

  • Valide Sultana fürdőrom (Eger, Tinódi Sebestyén tér 3.)

A Valide Sultana április 1. és október 31. között hétfőnként zárva tart, keddtől vasárnapig pedig 10:30 - 15:30 között látogatható. Belépődíj nincs.

A Pasa sátor kávézóként üzemel és nyáron vasárnaptól péntekig 10.00-22.00 –ig, szombaton pedig 10.00-00.00 –ig tart nyitva. A hastánc-bemutató külön megrendelhető program.

A Marcipánia minden nap áprilistól-októberig 10.00-tól 18.00-ig, novembertől márciusig pedig 9.00-tól 17.00-ig látogatható. A belépőjegy felnőtteknek 800 forintba, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 400 forintba kerül. A jeggyel az épületben található Harangöntő emlékszoba is megtekinthető.

  • Szépasszonyvölgy

A Szépasszonyvölgy Eger városrésze, díjmentesen, szabadon látogatható. A Völgybe érkezhetünk városnéző kisvonattal is, melyek a belvárosból, az Egészségház utcáról indulnak 10.00 és 17.00 óra között, minden egész órában.


Noszvaj


Árak: Csoportár (15 főig) 7000Ft; minden megkezdett további 5 főnél plusz 2300Ft.

Az ár tartalmazza: mesemappákat térképpel (3 db-ot 15 főig. Minden megkezdett 5 főnél + 1 mesemappát), meseházak kulcsát /átvételekor 2000Ft kauciót kérünk, amelyet a kulcs visszaadásakor visszakapnak/.

Ajánlott létszám: minimum 15 fő.

Tavasz: Lányok, fruskák Meseútja

Lányokról, fruskákról szóló mesék Meseútja kisebb- nagyobb csoportoknak -megrendelésre- elérhetők. A Meseúton haladva együtt összegyűjtik a meséket, elolvassák, "értelmezik". A program opcionálisan bővíthető mesés foglalkozásokkal szakemberek vezetésével: kézműveskedés, mesélés, meseterápiás foglalkozás. Csoportoknak megrendelésre igény szerint egyeztetve egész évben.

Kinek ajánlott: lányoknak 8 éves kor felett, női társaságoknak, családok nőtagjainak, csajos programra, csajos hétvégére, szülinapra, meglepi programnak, nőnapra.

Nyár: Mátkák Meseútja

A mesés mátkákról szóló mesék kisebb- nagyobbcsoportoknak -megrendelésre- elérhetők. A Meseúton haladva együtt összegyűjtik a meséket, elolvassák, "értelmezik". A program opcionálisan bővíthető mesés foglalkozásokkal szakemberek vezetésével: kézműveskedés, mesélés, meseterápiás foglalkozás. Csoportoknak megrendelésre igény szerint egyeztetve egész évben.

Kinek ajánlott: menyasszonyok, feleségek 16+, női társaságok részére, leánybúcsúkra, évfordulókra pároknak.

Ősz: Anyák, banyák Meseútja

Az anyaság útvesztőiről szóló mesék Meseútja kisebb- nagyobb csoportoknak -megrendelésre- elérhetők. A Meseúton haladva együtt összegyűjtik a meséket, elolvassák, "értelmezik". A program opcionálisan bővíthető mesés foglalkozásokkal szakemberek vezetésével: kézműveskedés, mesélés, meseterápiás foglalkozás.

Kinek ajánlott: édesanyák / nagymamák és leányok részére, unokáknak 16 éves kor felett; szülinapokra, neves családi eseményekre, anyák napjára, különböző életkorú női társaságoknak.

Tél: Pajzán Meseút, csak felnőtteknek!

Avagy palóc tanítások nőknek férfiakról és férfiaknak nőkről. A Pajzán mesék kisebb- nagyobb csoportoknak is -megrendelésre- elérhetők. A Meseúton haladva együtt összegyűjtik a meséket, elolvassák, "értelmezik". A program opcionálisan bővíthető mesés foglalkozásokkal szakemberek vezetésével: kézműveskedés, mesélés, meseterápiás foglalkozás.

Kinek ajánlott: Felnőtt csoportoknak vidám kikapcsolódáshoz 16-99 évig.


Egerszalók


A Sódomb egész évben, díjmentesen látogatható. A Barlanglakások egész évben, december 24. és január 1. kivételével 9:00 – 16:00, július 1 - augusztus 31. 9:00 – 20:00 látogathatóak. Felnőtt jegy 600,-, gyerek és nyugdíjas jegy 400,- Barlangmozi 400,-/fő. (www.gyogyvizekvolgye.hu)


Mezőkövesd


  • Hímző műhely (Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5-7. | +36 49 / 411-686)

A hímzőműhely munkáját hétköznaponként reggel 9 óra és délután 15 óra között lehet megtekinteni, a beöltözésre is ekkor nyílik lehetőség.

  • Kövessük a legendát és leljük meg a női fejfedőt!

A felfedezőjáték térképe a Matyó Múzeumban (Mezőkövesd, Szent László tér 8. | 49/311-824), vagy a Kedves Pöttyös Kávézóban (Mezőkövesd, Eötvös utca 2.) kérhető. A játék áprilistól-októberig játszható.

Ezek is érdekelhetnek