A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont

Elérhetőségek

Weboldal egricsillagvizsgalo.hu
Email info@egricsillagvizsgalo.hu
Telefon +3636520400 (2279)

Nyitva tartás

Aktuális nyitva tartás egricsillagvizsgalo.hu

Jegyárak

Aktuális jegyárak egricsillagvizsgalo.hu

A váróteremben is élmény lenni

A váróterembe érkezve megismerkedhetünk a Naprendszerünket alapvetően meghatározó törvényeivel, az űrutazás kezdeteivel, az első Holdra szálló legénységgel. Néhány kép 3D-s hatású, ha mobilkészülékünket eléjük tartva máris térbelivé válnak. Láthatjuk, hogyan épül fel egy űrhajó, milyen elemei vannak, továbbá kiderül, hogy az ókorban sokan isteneknek hitték a Nap körül keringő bolygókat. A gyermekek számára itt egy játszóház lett kialakítva: robotokkal, motorokkal és áramkörökkel kapcsolatos előadásokat tartanak, minden szétszedhető és újraépíthető!

Csillagásztorony és Hell Miksa

1776-tól kezdte meg működését a Specula, vagyis a csillagásztorony. A megfigyeléseket a hatodik emeleti megfigyelőtermekből, a kupolából, illetve a teraszról végezték. Hell Miksa bécsi származású, magyar csillagász szerezte be az eszközöket Európa legjobban felszerelt csillagászműhelyeiből. Érdekesség, hogy összesen 21 testvére volt, szülei és testvérei német nemzetiségűek voltak, azonban a tehetséges csillagász 1750-től már magyarnak vallotta magát, amit hivatalos iratok is bizonyítanak. Az ő nevére keresztelt csillagászati múzeumban megtalálhatóak a kor tudományos eszközei, amelyekkel a makrouniverzum megfigyelhető és tanulmányozható: különböző tükrös és lencsés távcsövek, amelyeket a kor csillagászai használtak. 

A többi rész egy másik tárlat része a Barna György Optikatörténeti kiállításé. Itt mikroszkópok, lencsék, régi videokamerák tekinthetőek meg, amelyekkel talán még nagyszüleink készítettek felvételeket szüleinkről. Hatalmas fényképezőgépek melyekkel pedig ma már csak a történelemkönyvek lapjain találkozhatunk.

Tudományos Játszóház

A Tudományos Játszóházban szó szerint kézzelfoghatóvá válnak a fizikai jelenségek. Egyénileg vagy vezetőnk segítségével, kísérleteken keresztül ismerkedhetünk meg itt a világ működésével. Fejtsük meg a Bermuda-háromszög rejtélyét, lőjünk a levegőágyúval, vagy süssük el saját villámunkat a Van de Graaff-féle szalaggenerátorral. Illetve mégse, ez utóbbit bízzuk inkább a vezetőnkre. A villám csak a hozzáértők kezében válik játékszerré... A teremben találjuk a vidék egyik legnagyobb planetáriumát is, a francia mérnökök által készített félgömbbe ülve számos vetítés közül választhatunk.

Tovább haladva a torony tetejébe, a következő lépcsőfordulón a Csillagász melegedőjébe leshetünk be. A csillagászok az alattunk lévő szintről fürkészték az eget, ott viszont nem lehetett fűteni, hiszen a pára lecsapódott volna a távcsövekre. A nyitott ablakoknál hamar átfagytak a vaskos falak, és ezek közt pedig csillagászaink is. A tudósok ekkor húzódtak be az apró szobába, ahol a hatalmas kályha valódi forróságot árasztott magából. A melegedőbe menekített távcső az egyetlen, amiben még az eredeti optika található, a többiből a háború idején kiszedték ezeket a katonák.

Eger egyik legszebb Panorámája

Hamarosan egy huzatos kis átjáróban találjuk magunkat, ahonnan már látjuk is a Panoráma terasz lélegzetelállító kilátását. Becsapós, hogy bár „csak” a 8. emeleten vagyunk, az impozáns belmagasság miatt már 44 méterrel állunk az utca szintje fölött! A teraszról teljes 360 fokban körbe tudunk nézni a város fölött. Amíg az utcán csak lengedezik a szél, itt kisebb orkánnal kell általában megküzdeni, de megéri, hiszen nem mindennap tud szembenézni az ember a Bazilika tetején álló szentekkel... Érdekesség, hogy Eger legmagasabb épülete ugyan a főtéren látható minorita templom, a város dimbes-dombos elhelyezkedése miatt mégis szinte lenézünk innen erre az épületre.

A kontinens legrégebbi Camera obscuraja

A torony csúcsán találjuk a legizgalmasabb attrakciót, a Camera obscurát. Lényegében egy hatalmas fényképezőgép közepében állunk, ahol tükörrendszerrel kivetítik a város élő képét egy asztal lapjára. Az egri Sötétkamra világszinten is különleges, ez a kontinens legrégebbi működő ilyen készüléke! Ha lehetőségünk engedi, napos időben látogassuk meg, hiszen ilyenkor a legjobb a kép minősége. Felhős időben kicsit homályosan látunk, esős időben pedig sehogy, hiszen ekkor nem működik a kamera. A termet eredetileg is szórakozás céljára hozták létre, egy városi legenda szerint pedig a régi egri urak közül a féltékenyebbek innen tartották szemmel a városban járó feleségeiket. Igen, hát csalfának lenni soha, sehol nem volt szerencsés, Egerben aztán meg kiváltképp nem.

Más érdekesség is vár még a Líceumban!

A Csillagvizsgáló az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépületében, a Líceumban található. Más érdekesség is vár még Rád ebben az épületben: a páratlan szépségű Főegyházmegyei könyvtár szintén mindenképp megér egy látogatást!


Kortárs építészeti műremek

Gerl József, Fellner Jakab és Grossmann József tervei alapján, Magyarország második egyetemeként épült meg az Egri Líceum, korának kiemelkedő alkotásaként. A 18. századi építkezéshez hasonlóan emberfeletti kihívásnak tűnt a 14.000 négyzetméteres műemlék teljes rekonstrukciójának megtervezése és kivitelezésének levezénylése is, amelynek öt éves történetét Botos Judith vezető tervező írásából ismerhetjük meg.

További info: epiteszforum.hu

Tovább a honlapra

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek