A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Főegyházmegyei könyvtár

Elérhetőségek

Weboldal www.efkt.hu
Email tourist@efkt.hu
Telefon +3636325211

Nyitva tartás

Aktuális nyitva tartás www.efkt.hu/index.php/nyitvatartas

Jegyárak

Aktuális jegyárak www.efkt.hu/index.php/nyitvatartas

Páratlan ódon hangulat

Az egri Főegyházmegyei könyvtárat még 1793-ban alapította Eszterházy Károly, akkoriban ritkaságnak számítóan, már kezdetektől nyilvános intézménynek szánva azt. A nyitást az 1760-as évek második felétől komoly könyvgyűjtés előzte meg, amikor is professzorokat kértek fel, hogy állítsanak össze listákat az általuk vágyott irodalmakból, hogy felkutathassák és megvásárolhassák azokat a könyvtár részére. Az intézmény végül 16 000 kötettel nyílt meg. A könyvtár készletébe számos magángyűjtemény is beolvadt, halála után többek között Eszterházy Károlyé is. Mára már a könyvtár teljes gyűjteménye 170 ezer kötetesre nőtt!

Micsoda gyűjteményről van szó...

A legrégebbi dokumentum 1048-ból származik, ez egy kézzel írott kódex, IX. Leó Pápa iratgyűjteménye. Mellette olyan különlegességeket őriznek még a könyvtárban, mint Magyarország egyetlen teljes autográf Mozart-levelét, vagy éppen a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindössze három darab található. És még szót sem ejtettünk a Barkóczy albumról vagy Mátyás király csillagászának, Sacrobosco-nak a kódexéről, mely kuriózumok szintén itt találhatóak. Ezen kincsek érthető módon csak másolatként tekinthetőek meg, a felbecsülhetetlen értékű eredeti verziókat vastag széfek őrzik.

A könyvtár szabályzata alapján az 1960 utáni dokumentumok kölcsönözhetőek, az ez előttiek pedig helyben olvashatóak, igaz, a régebbiekhez ezek közül is vezetői engedély szükséges.

Mivel az egész világ számára hatalmas kincsekről van szó, az 1500 előtti dokumentumokat zárt ajtók mögött őrzik, hogy a következő generációk is büszkén elmondhassák még: a Föld legértékesebb dokumentumai közül több is Egerben található!

Más érdekesség is vár még a Líceumban!

A Főegyházmegyei Könyvtár az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépületében, a Líceumban található. Más érdekesség is vár még Rád ebben az épületben: a különleges Csillagvizsgáló szintén mindenképp megér egy látogatást!

Tovább a Főegyházmegyei könyvtár honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek