A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Biciklivel a Fátyol-vízeséshez

Túra hossza: 11 km

Nehézsége: könnyű

Szintemelkedés: 200 m

Indulás innen: Szilvásvárad Szalajka út. Egerből a busszal 1 órás az út, autóval kb. 40 perc

Ha nem saját kerékpárral indul útnak a túrázó érdemes a Szilvásváradi kerékpárkölcsönzőből -Szalajka út elején található- bérelni biciklit. Itt megtalálható a jól bevált Specialized és a Kross kerékpár.

Szilvásváradtól indulva aszfalt úton juthatunk el a Fátyol vízesésig, majd egy csodálatos erdei hangulatú útvonalon folytathatja a túrázó az útját. Ezt az utat az egész család megteheti, hiszen a nehézsége könnyű. Az út hossza 8 km a vízesésig, ha terepre nem szeretnének menni. A sok erdei látnivaló közben az útvonal ki van jelölve.

A biciklitúra alatt meg lehet tekinteni a Pisztrángos tavat. Itt a legelterjedtebb sebes és szivárványos pisztrángokat láthatjuk. Nem messze innen megcsodálhatjuk a Bükk nagyvadjait: leggyakoribb a muflon, szarvas és az őz. A következő látnivaló a Szikla-forrás. Az itt feltörő víz a Szalajka-patak fő táplálója, ami télen sem fagy be.

A biciklitúrázók megállhatnak a Szabadtéri Erdei Múzeumnál is, ahol a nehéz erdei munkát végző embereknek állítottak méltó emléket. A Fátyol-vízesés előtt még látható egy emlékmű „A Kárpátok őre” névvel, ami az Árpád fejedelem éber, éjjel-nappal strázsáló őrök emlékéért lett állítva.

Végül kellemes pihenőhely a Gloriette tisztás, remek helyszín a piknikezésre, játékra, sportolásra és erdei felfedezésekre.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek