booked.net

Tájséta az egri szőlőhegyeken át a kaptárkövekhez

„Kint a határban, bent a tájban.”

Tájséta az egri szőlőhegyeken át a kaptárkövekhez

2021. október 16. – 9.00 óra

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Kaptárkő Egyesület már sokadik alkalommal szervezi meg tájsétáját, amely során az Eger határában lévő Mész-hegy–Nyerges-tető védett természeti területet, a hajdani Szőlőskepuszta mára beerdősödött ősi promontóriumát, annak rejtett értékeit keressük fel.

A szakvezetett terepbejárás során a résztvevők megismerkedhetnek a tájban élőkkel, az itt gazdálkodókkal, megtekintik a szőlőműveléshez és pásztorkodáshoz kapcsolódó sziklába faragott helyiségeket (pincét, bújót, kőistállót) és a Hungarikum címmel kitüntetett bükkaljai kőkultúra legősibb szakrális értékeit: a kaptárköveket. A Mész-hegy oldalában lévő hajdani barlanglakás udvarán pedig finom étkeket, borokat és szörpöket kóstolhatnak. Tájművelő szakvezetőnk, vendéglátónk Hajdu Roland borász lesz (Bükki borvidék).

A program jellege a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaptárkő Egyesület közös kezdeményezése nyomán alakult ki, a 10 kilométeres túra az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Leányka utcai D-épületétől (főbejáratától) indul és ott végződik.

A találkozó helyének koordinátái: 47°54'9.72"É; 20°23'13.80"K

Felszerelés, öltözet: Túrabakancs, időjárásnak megfelelő túraruházat.

Jegyvásárlás, és a programról bővebben: https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/tajseta-az-egri-szolohegyeken-at-a-kaptarkovekhez?fbclid=IwAR21OKoAHSFOEmN-6g5bXUEm8q6-kCU90ZKlP4dBaslRxQWzl1gZNQHgkcU

Facebook esemény


Ezek is érdekelhetnek