booked.net

Széplaki György: Láncöltés – kötetbemutató

Az est házigazdája: Dr. Cs. Varga István az ELTE BTK ny. habil. irodalomtörténész, József Attila-díjas tanára

Közreműködnek: Kárpátiné Ézsiás Edit, Bodó Boglárka és Szécsényi Orsolya könyvtárosok

A történet tanár főhőse, Darvasi Pityu „egri gyerek”, aki szabad idejében írogat: "...az írás soha ki nem elégített vágya maradt, a megszólalás különleges módja, valami, aminek csak az írás közben lehetséges a felfedezése, benne önmagának a megismerése, és a világ önmaga számára feltárható darabjának felmutatása..."

Így vall testvérbátyjának a készülő, láncöltésszerűen összefonódó írásokról:

"(...) Egymással összefüggő történetek... Benne van a mi családunk légköre, sőt néha a valóságos történetei. (...) Manapság nem szoktak ilyesmit írni. Én egyszerre vagyok régimódi - szeretem a világos szövegépítést, a történetem elindul valahonnan és meg is érkezem egy lezáráshoz -, és modern, ha a szokatlant, az újat, a más témát, a más nézőpontot értjük alatta."

A család évszázadának történeteiben ott vannak a háborúk, forradalmak, rendszerváltozások, a valóságos történelem. A köznapokban munka, szerelem, házasság, születés, halál, örömök, bánatok, szenvedések. Mégsem családtörténet, hanem regény, amelyen végigvonul a megharcolt, megtagadott, megvallott istenhit és "az a láthatatlan szellemiség, amely egyben tartotta a Darvasi családot, az tart egyben országot, hazát, nemzetet".

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek