A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Szalóki Ági babakoncert (Sirok)

Lejárt esemény

Szalóki Ági babakoncert Sirokon

A háromszoros Fonogram-díjas, Liszt Ferenc-díjas Szalóki Ági 20 éve énekel az óvodás korosztálynak. Néhány évvel ezelőtt - látva, hogy koncertjeire egyre gyakrabban hoznak karon ülő babákat is - a 0-3 éves korosztálynak is műsort készített. A babáknak tudatosan kisebb térben, vállaltan kisebb közönség előtt, csendesebb zenét játszik, mint az ovisoknak. A műsor kialakításánál figyelembe vette a 0-3 éves korosztály fejlettségét, igényeit, életkori sajátosságait. A program része az élőzene-hallgatás, a közös éneklés, mondókázás, ölbeli játékok a szülők és babák bevonásával.

A Szalóki Ági babakoncert nem zenés foglalkozás, hanem 35-40 perces koncert, komplex zenei élmény a szülőknek is, babáknak szerkesztett zenei anyaggal.
 

Közreműködik:

  • Szalóki Ági - ének, ütőhangszerek,
  • Csókás Zsolt - akusztikus gitár, ének,
  • Szalai Péter – ütőhangszerek

Az ölbeli játékokról tudományos megközelítésből:
A babakoncerteken a szülő-gyermek párosok aktív résztvevőkké válhatnak. A szülők babájukkal, kisgyermekükkel ringatással, mozgással, érintésekkel, utánzásos mimikai és ritmusos játékokkal kísért zenei élményt élnek át. A komplex zenei és kapcsolati élmények örömforrássá válhatnak a résztvevők számára, elősegítve a motivált és aktív jelenlétüket. A babakoncert-sorozat az ölbeli mozgásos játékokkal segíti az anyák és gyermekeik egymásra hangolódását, mely megerősíti a korai anya- gyermek kapcsolatot, a korai kötődést. A ritmikus és ismétlődő baba-mama páros játékok a gyermekek korai fejlődését, valamint a tapintási, hallási, látási és mozgásos élmények integrációját is segítik. Ez a szenzomotoros integráció a korai pszichomotoros fejlődésben kutatások által alátámasztottan kiemelt fontosságú.

A ritmikus mozgással, érintésekkel kísért testtudatosító mondókák a korai testi reprezentáció, testkép kialakulásához járulnak hozzá.
A tradicionális zenei és népi-nyelvi játékok, a zene preverbális kommunikációs elemeivel dolgoznak, ahol a nyelv zenei aspektusai (hosszú-rövid hangok, ritmus, hanglejtés, dallam és hangjátékok) hangsúlyosan jelennek meg. E szavak nélküli játékosság a babákat, kisgyermekeket is a spontán önkifejezésre ösztönzi, fejleszti a kommunikációs kezdeményezőkészséget, elősegíti a beszédindulást, a korai nyelvfejlődést és a figyelem fókuszálását.
Kiemelten fontos, hogy a babakoncertek lehetőséget nyújtanak a visszatérő zenei- és ölbeli játékok ismétlődő átélésére. Megtanulhatók, hazakerülhetnek a családok hétköznapjaiba, és szerves részévé válhatnak a gyerekek fejlődésének.
A korai fejlődést támogatva a tipikus fejlődésmenetű gyermekek mellett kiemelten fontos lehet atipikus fejlődésmenetet mutató, megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, regulációs nehézségekkel küzdő gyermekek számára.

Az esemény látogatása ingyenes.


A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.

Facebook esemény

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek