booked.net

Országos Könyvtári Napok

Lejárt esemény

Ebben az évben már tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtári rendszer ismét készen áll arra, hogy különleges, rendhagyó tartalommal töltse meg az október eleji napokat. 2022-ben országszerte 70. születésnapjukat ünneplik a megyei könyvtárak. 1952-ben egy minisztertanácsi határozat rendelkezett a megyei könyvtárak létrehozásáról, amely elsőként Békéscsabán jött létre, majd a többségük októberben. Szeretnénk az idei Országos Könyvtári Napok alatt emlékezni erre a fontos lépésre, és sokféleképpen felidézni az azóta megtett utat.

Programok a Bródy Sándor Könyvtárban:

Országos Könyvtári Napok 2022 - Bródy Sándor Könyvtár Programfüzet

BEIRATKOZÁS 70! 
A megyei könyvtár 1952-ben, vagyis 70 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az olvasói előtt. Ennek megünneplésére 70%-kal csökkentettük olvasójegyeink árát! Látogatóink 70%-os kedvezménnyel iratkozhatnak be könyvtárunk minden részlegébe az Országos Könyvtári Napok ideje alatt. 
Időpont: 2022. október 3-9.

MEGBOCSÁTÁS HETE 
Olvasóink ezen a héten késedelmi díj megfizetése nélkül hozhatják vissza lejárt kölcsönzési határidejű könyveinket.
Időpont: 2022. október 3-9.

BRÓDY ANTIKVÁR - KÖNYVVÁSÁR
Akciós könyvvásár a leselejtezett könyveinkből. A könyvek 200 Ft-os darabáron vásárolhatók meg. Az Antikvár a könyvtár nyitvatartási ideje alatt, az Egészségház utcai parkolóban felállított sátorban várja az érdeklődőket. 
Időpont: 2022. október 3-15.

Kiskanalak - Díszkanalak
Kovács János gyűjteményét bemutató kiállítás
Időpont: 2022. október 3-7.
Az evőeszközök tisztán étkezési funkciója alig ezeréves, a kés, a kanál és a villa funkcionális és együttes használata pedig még ennél is jóval későbbi. Az előkelő családok terített asztalán a 17. század második felében jelent meg mind a három együtt. A kiskanalak gyűjtési szenvedélye - mely a minikönyvekhez társult - több, mint hatvan éve kerítette hatalmába Kovács Jánost. Az első emlék kiskanalat Bulgáriában, Targoviste városában kapta. A másodikat - mely a Parlamentet ábrázolja - pesti barátai ajándékozták neki. A többi pedig már csak úgy „jött”. Barátai, rokonai és újságíró fia - aki sok nemzetközi tanácskozáson vett részt - érdekesebbnél érdekesebb, szebbnél szebb kiskanállal lepték meg.
A gyűjteményben fellelhetőek japán, új-zélandi, görög emlékek. A legdíszesebbek üveg- és márványberakással ékesek. A legtöbbjük fémötvötvözetből készült, de bőven akad köztük ezüst vagy ezüstözött is. Szintén figyelmet érdemelnek a városokat bemutató remekművek. A gyűjtő Kovács János célja bemutatni a közel hatvan darab mini „csodát”, gazdagítva ezáltal szépérzékünket, az alkotó ember varázslatos ügyességét.

A test és a lélek egysége
Pilates óra Borbás Gabriella Pilates oktatóval
Időpont: 2022. október 3., hétfő 18:00 óra, Böngésző
A Pilates torna egy több mint száz éve létező testformáló módszer, amely hazánkban sokáig nem volt ismert. A mozgástechnikát Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki és Controll-nak nevezte el, azonban mindenki csak Pilates tornaként emlegette, így ezen a néven terjedt el később.
A Pilates torna Németországban (Joseph szülőhazájában), illetve Európában nem talált nagy népszerűségre kezdetben, így a mester kiment Amerikába, ahol rövid időn belül számos követője akadt. Ez a fajta mozgástechnika a sztárok alakformáló módszere lett! (Kate Hudson, Gwyneth Paltrow…)
Mi a Pilates torna lényege?
A Pilates tornagyakorlatok segítségével megnő az izmok és az ízületek állóképessége, csökken a sérülékenységük, illetve egy esetleges sérülésnél gyorsabb a regenerálódásuk.
Kinek ajánlott a Pilates?
A fokozatosan felépített, Pilates gépekkel segített szinte végtelen variációjú gyakorlatokkal fokozatosan, egyéni adottságokat figyelembe véve lehet felépíteni a mozgást azoknál akik soha nem sportoltak, sérülés, betegség, vagy éppen terhesség után.
Mire jó a Pilates torna?
A Pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok, reumatikus és ízületi betegségek esetén jelent hatékony segítséget, de rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat is felépíthető a gyakorlatok alkalmazásával. A speciális feladatok révén a has-, fenék- és csípő tájék átformálható, feszessé tehető.

Diéta Forte
Női utak, stációk
zenés irodalmi est
Időpont: 2022. október 4. kedd 17:00 óra, Böngésző
Hidas Judit író és Kárász Eszter énekes irodalmi estje anyaságról, munkáról, szeretetről, elválásról, az idő múlásáról, zenével, felolvasásokkal és a két alkotó személyes párbeszédével.
Az est során részletek hangzanak el Hidas Judit novelláiból. Megismerkedhetünk egy fiatal lánnyal, aki a fogorvosi székben talál rá a boldogságra. Egy súlyproblémákkal küszködő háziasszonnyal, aki sajátos távmunkával keresi a kenyerét. Egy anyával, aki otthagyja az autópálya szélén a gyerekét. Egy öregedő nővel, aki meglepő dolgokat művel az uszoda öltözőjében, csak hogy megfiatalodjon. És egy sikeres nagymamával, aki otthon olyan elveszett, hogy még a sót sem találja meg a lánya konyhaszekrényében. 
Hidas Judit író, szerkesztő. Első prózakötete 2013-ban jelent meg Hotel Havanna címmel, amellyel Petri-díj shortlist-es lett. Még ugyanebben az évben megnyerte a Litera-Libri novellapályázatát. 2014-ben ő képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján. Könyveivel számos helyen fellépett már az országban, eljutott kisebb és nagyobb településekre, ahol író-olvasó találkozók keretében beszélgetett a közönséggel. Számos beszélgetés-sorozat moderátora, szervezője volt Budapesten.
Kárász Eszter színész, énekes, dalszerző. Számos színházi szerep mellett Edith Piaf életét feldolgozó önálló estjével 15 éve járja az országot és a világot. Eszter-lánc mesezenekarával egy évtizede játssza gyerekeknek kortárs költők megzenésített verseit, emellett József Attila-estet, Radnóti-estet és Szerelmes vers estet szerkeszt és játszik. 2001 óta a Piros Orr Bohócdoktorok tagjaként járja a kórházakat, elvíve a beteg gyerekeknek a nevetés gyógyító erejét.

Ami szívből jön, megmarad
Dsupin Pálra emlékezünk
Zenélés és beszélgetés
Időpont: 2022. október 5. szerda 17:00 óra, Böngésző
Közreműködnek: barátok, ismerősök és a Derce banda
"Első zenei élményem, amire emlékszem, hogy Apám egyszer kézen fogott öt éves forma gyermekként, kisétáltunk az encsi határba, ahol egy gyermekláncfű darabka szárára ráverselt egy mondókát és belefújt. Egy mély tónusú síp hang szólalt meg. Ma úgy tűnik, mintha abban a hangban az összes létező zene benne lett volna.
Olyan tíz éves koromig Édesanyám sokszor énekelt mikor otthon valamilyen házimunkát végzett, aztán elhagyta a dalokat - nagyon szép hangja volt. Valamiért a fúvós hangszereknél kötöttem ki mindig. Kisiskolás koromban egy Béres-féle alumínium furulyán fújtam az akkori rádiós slágereket, középiskola után fuvolán tanultam egy diósgyőri zeneiskolában, aztán egy koncerten hallottam az Egyszólam együttest. Ugyanúgy elállt a lélekzetem, mint amikor először jártam Széken és láttam a viseletben templomba igyekvő embereket. Fölkerestem Juhász Zoltánt, tőle kaptam először székelyföldi és gyimesi furulyás felvételeket. Mikor ezeket megtanultam, arra biztatott, hogy menjek népzenét gyűjteni, ami neki természetes volt már akkor, én meg el se tudtam képzelni, hogy találkozom majd olyan falusi emberekkel, akiknek az ősrégi magyar zene még mindennapos. Nagy élmény volt Bükkszéken, Gyimesben, Moldvában, a Mezőségen, Felcsíkban, Noszvajon és még jó néhány helyen emberek és dallamok után kutatni. Ez volt számomra a zeneiskola. A főiskolai tanulmányokat is föladtam egy évre, mert nem tudtam betelni a még létező népzenével. Könyvekből és hangfelvételekről sok-sok dallamot meg lehetett tanulni, de Szánthó Ferenc keservesét csak akkor tudtam eljátszani, miután személyesen tőle hallottam. ’93-ban megszólított Joób Árpád, hogy vállalnék-e népi furulya tanítást a Nyíregyházi Főiskola énekzene tanszékén. Tanítottam ott vagy 14 évig, közben jártam gyűjteni, tanultam könyvekből. Sok nagyszerű zenésszel, sok műsorban és szép számú hanglemezen zenéltem, amiért hálás vagyok a sorsnak. Mindig érdekeltek az újdonságok - amik többnyire régiségek voltak. Leginkább akkor tudok nyugodtan élni és aludni ha valami újat tanulhatok. E téren a magyar embert bőséggel kényezteti gazdag hagyománya." (dsupinpal.hu)

Jelenlét
Godó János szupervizor-coach előadása

Időpont: 2022. október 6., csütörtök 17:00 óra, Böngésző
A tudatos jelenlét egyfajta kapaszkodó lehet az önmagamhoz és a világhoz való viszonyom kialakításában.
Hozzájárulhat ahhoz, hogy megtudjam magamról az igazat és közelebb kerüljek a valódi énemhez.
Segíthet abban, hogy megszólítható legyek és a megtaláljam a saját hangom, és abban, hogy a másik is a saját hangján tudjon megszólalni.

Koncert a zene világnapja alkalmából
Időpont: 2022. október 7., péntek 16:00 óra, Böngésző
Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére 1975-ben, október 1-jét a Zene Világnapjává nyilvánította az Unesco Nemzetközi Tanácsa. Azóta világszerte számtalan hangversenyt rendeznek ezekben a napokban. 
Ebből az alkalomból szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt Tanár - Diák hangversenyünkre.
Az elhangzó műveket megszólaltatják az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Művészeti Iskola és az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola művésztanárai:
Bajzáth Linda - zongora
Belkovics Zoltán - ének
valamint a két intézmény magánének és zongora tanszakos növendékei.

Bródy Quizzone 2022
Időpont: 2022. október 7., péntek 18:30 óra, Böngésző
A nagysikerű Quizzone-t idén is megrendezzük a Bródy Sándor Könyvtárban az Országos Könyvtári Napok keretében. Szeretettel várunk minden kvízezni, okosodni vagy okoskodni vágyó CSAPATOT, melynek ideális létszáma 4–6 fő. Az asztalok kényelmes távolságban történő elhelyezése miatt 8 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni. Az általános műveltségi kvíz során 66 izgalmas, szórakoztató és izzasztó kérdés hangzik el 7 különböző játékblokkban. Remek hangulat, sok nevetés! A győztes csapat jutalma egy hatalmas, sikerkönyvekből álló könyvcsomag. Jelentkezni a Facebookon, az esemény üzenőfalán a csapatnév és a létszám megadásával lehet.
A részvétel ingyenes.
Tovább a jelentkezéshez...

Kisgombos nap a könyvtárban
Bemutatkozik a biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt és Kiadó
Időpont: 2022. október 8., szombat 15:00–19:00 óra
Gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket egyaránt nagy szeretettel várunk a Központi könyvtárba, ahol szívmelengető történetekkel, élő mese- és énekszóval, hangszeres mesekalanddal, világjáró játékokkal, illusztrációs kiállítással és alkotóműhellyel, lélekemelő és vidám pillanatokat megosztva, együtt tölthetünk egy szép, őszi délutánt jó könyvek és könyvbarátok társaságában.
A délután folyamán A két csillag című mesegyűjtemény útjain vándorlunk, megidézve a francia világjáró mesemondó, Samuel Allo inspiráló programját, aki szerte a világon úgy gyűjti össze az embereket, kicsiket és nagyokat, beszélgetni, mesélni, énekelni, táncolni, akárcsak a régi időkben.
15:00 Kiállításmegnyitó, Szimonidesz Hajnalka kiállítása A két csillag eredeti festményeiből
15:30 Talpcsiklandozó táncház kicsiknek a gyerekkönyvtárosokkal
16:00 Könyvbemutató: A két csillag - Egy vándor mesemondó történetei - Samuel Allo gyűjtése
Közös, nagy világjáró utazás a mesék útján, a zene szárnyán beszélgetéssel és vetítéssel, melynek során megismerkedünk a francia mesemondó kalandos és nem mindennapi életével is.
Útitársunk lesz Szimonedesz Hajnalka, a könyv illusztrátora és Gombos Kata, a kötet fordítója.
17:30 Mesefestő - szabadtéri alkotóműhely
A program során lesz könyv- és nyomatvásár is dedikálási lehetőséggel, valamint játékvásár a Kisgombos Könyvesbolt válogatott kedvenceiből.
„Mindazt, ami az életben édes és jóízű, úgy tarthatod meg, ha megosztod mással is.”
Minden korosztályt várunk! A program ingyenes.

Városi séta (térben és időben) könyvtártól könyvtárig
Séta a Felnémeti Fiókkönyvtárból a Központi Könyvtárba
Túravezető: Turay Zoltán 
Össztáv: kb. 5,8 km
Szint: kb. 28 méter
Találkozó: 2022. október 8., szombat 10:00 óra, Felnémeti Fiókkönyvtár (Kovács Jakab út 35.) 
Tervezett idő: 10:00 - 13:00
(* A 14-es helyi autóbusz menetrend szerinti járata éppen 10 óra előtt pár perccel ér a Felnémet, Kovács Jakab 
út megállóba, ami közvetlenül a könyvtár előtt található.)
Idén december 30-án lesz 70 éve, hogy megnyitotta kapuit a Megyei Könyvtár. Szándékosan nem azt írtuk, hogy a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár és azt sem, hogy a Kossuth utca 16. szám alatt. Miért? Mert az eltelt hét évtized alatt a könyvtár és fiókintézményei lényegében belakták a teljes várost. Az idei sétánk ezek közül a helyek közül többet is érint Felnémettől a belvárosig, a mai Központi Könyvtár épületéig. Ki emlékszik a régi gyerekkönyvtárra? Hol volt a megyei könyvtár 1952-ben? Melyik épületben hozták létre az első fiókkönyvtárat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapnak az út során azok, akik velünk tartanak. A séta végén pedig minden résztvevőt vendégül látunk egy kis harapni- és innivalóra a könyvtár központi épületében, vagyis a Nagypréposti palotában.
Jelentkezni Turay Zoltánnál lehet a turay.zoltan@brody.iif.hu e-mail címen.

Könyves vasárnap
Rendkívüli nyitvatartás a Központi könyvtárban (Kossuth Lajos u. 16.)
Időpont: 2022. október 9., vasárnap 10:00–14:00 óra
Beiratkozás 70% kedvezménnyel és Bródy Antikvár!

Bródy JátékTár
A jó társasjáték biztosan megtanít, hogyan kell csapatban gondolkodni és együtt dolgozni. Legyen logikai, stratégiai, ügyességi vagy bármilyen más, kitűnő szórakozást nyújt számodra, és aktív közösségi élményt ad. A jó versenyszellem, az odafigyelés a társakra és az ellenfélre, az intenzív agymunka – mind-mind tanulható a társasjáték segítségével. JátékTárunkban ehhez szeretnénk érdekes és izgalmas társasjátékokat biztosítani neked és barátaidnak, családtagjaidnak. Közel 120 társasjátékból választhatsz, kedvenceidet ki is kölcsönözheted!

FabrikÁlom játszóház
Készítsünk közösen állatos könyvjelzőket!

Weboldal


Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek