booked.net
A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Nyílt napok a Nagy-Eged hegyi kápolna feltárásán

Lejárt esemény

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, akik szeretnék helyszíni vezetés keretében megtekinteni a Nagy-Eged hegyre a 18. században épített Szent Kereszt-kápolna romjainál zajló tervásatást.

Időpontok:
2023. május 25. csütörtök 14-18 óra közt
2023. május 26. péntek 14-18 óra közt

Találkozóhely és időpont: Nagy-Eged hegyi kilátó, 14 ; 15; 16 és 17 órakor

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Jelentkezni az alábbi email címen lehet a megadott időpontok előtti nap estig: info@kaptarko.hu

Háttér:
A Nagy Eged-hegyi Szent Kereszt-kápolna kutatása önkéntes tevékenység keretében folyik 2018-óta. Az épületről szórványos adatok álltak csupán rendelkezésre és a 19. századra a köztudatból is kikopott az emléke, így komoly munka volt összegyűjteni a rá vonatkozó adatokat. Levéltári dokumentumok, illetve terepmunka jóvoltából végül sikerült meghatározni az épület történetét és berendezésének sorsát is (Barkóczy Ferenc építtette 1752-ben és igen hamar kedvelt búcsújáró hellyé nőtte ki magát. Az utolsó búcsút 1768. szeptember 14-én tartották, ezt követően az épületet elbontották, a berendezési tárgyait más kápolnában helyezték el). Az épület fontosságát és kvalitásos berendezését jelzi az is, hogy Barkóczy itt is vendégül látta Paul-François de Galluccio követet, aki Franciaországból Oroszország felé átutazóban megszállt nála. A kutatások során a Szent Kereszt-kápolna eredeti berendezési tárgyai közül több jelentős tétel is előkerült, többek között egy nagyméretű, kiváló kvalitású rokokó ereklyetartó és a kápolna eredeti Mater Dolorosa-főoltárképe is.

A Dobó István Vármúzeum szakmai irányításával zajló tervásatás a régészeti felügyeletet és koordinációt kivéve helyi önkéntesek munkájának segítségével valósul meg, melyet az Egri Közösségi Alapítvány „ESÉLY – JÖVŐ – ÉLMÉNY” pályázati alapja és közösségi adományok is támogatnak. KÖSZÖNJÜK!

A kutatás a közösségi régészet egyik kiemelkedő hazai példája, olyannyira, hogy azt a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézete is támogatja.

Facebook esemény

Ezek is érdekelhetnek