A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Nemzeti Vágta döntő - Szilvásvárad

Lejárt esemény

A hazai lótenyésztés egyik ikonikus helyszínén, a nemzeti kinccsé nyilvánított lipicai ménes otthonában, Eger szomszédságában, Szilvásváradon lesz idén a Nemzeti Vágta döntője. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének végső megmérettetésére szeptember 30-án és október 1-jén kerül sor.

„A 16. Nemzeti Vágta döntőjére igazán különleges helyszínt választottunk: a címerében ezüstszínű lipicait viselő Szilvásváradot, ahol a hazánkban közel 200 éve tenyésztett lófajta igazi otthonra talált. A Nemzeti Vágta idén hazatér – fogalmazott Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató.

Az UNESCO által a világ szellemi kulturális örökségének nyilvánított lipicai lótenyésztés egyik fellegvára, a legmodernebbek közé tartozó Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szolgál a döntő futamok helyszínéül. A komplexum – amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot rendeznek – minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négyévszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő. „A pálya inkább a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez; ló és lovasa még erősebb együttműködése szükséges a sikeres szerepléshez” – mondta Szotyori Nagy Kristóf.

A népszerű bükki üdülőhely szeptember utolsó hétvégéjére igencsak vonzó turisztikai célponttá válhat, hiszen a vadregényes Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés és a pisztrángos tavak szomszédságában szurkolhatunk a Nemzeti Vágta versenyzőinek. Szállását lefoglalhatja a közeli Egerben is.

A szilvásváradi fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak. Összesen 11 magyarországi és 5 határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, így mozgatva meg sok száz lovast és több ezer nézőt.

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. A lovak azonosításában közreműködnek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői. Érdekesség, hogy idén a minden évben megrendezett nemzetközi futam valamennyi lovasa lipicai lóval indul.

A Nemzeti Vágta idén is példát szeretne mutatni az egészséges versenyszellem, egymás kölcsönös tisztelete, s a közösségi cselekvésben megmutatkozó hagyományőrzés középpontba állításával. A Vágta nemcsak ló és lovasa, hanem az általuk képviselt közösségek versenye is.

Szilvásvárad honlapja.

Tovább a honlapra

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek