A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Múzeumok Éjszakája az Egri Várban

Múzeumok Éjszakája az Egri Várban 

MúltkirakóIdőszakos kiállítás

Tóth Zoltán régész kurátori tárlatvezetése a MúltKirakó cmű kiállításban

A kiállítás a gyűjtemény kezdeteitől a legújabb kutatások eredményeinek bemutatásával nyújt betekintést a régészek és restaurátorok munkájába, hogyan próbálják kirakni az előkerült tárgyakból, jelenségekből történelmünk darabjait.

Rekonstrukciós eszközökkel, másolatokkal, a régészek munkájáról és a kísérleti régészet eredményeiről szóló rövidfilmekkel keltik életre a múlt emlékeit. Eme több évezredet felölelő időszakról igen keveset tanulnak az iskolában, ezért tárlatvezetéseken, múzeumi órákon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon is megismerhetik az érdeklődők a magyar államalapítást megelőző korszakok történetét, a tárgyakon keresztül az itt élt népek mindennapjait.

Gárdonyi közelében - 2024. június 22. 18:00 - 19:30 I Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház I

A rendhagyó tárlatvezetés során a látogatók megimerhetik Gárdonyi Géza otthonát, műhelytitkait, legkedveltebb elfoglaltságait. A program végén titkosírással írt szövegeket lehet megfejteni kód segítségével, illetve játékos kvízzel próbálkozhatnak a vállalkozó kedvűek.

Ünnepi felvonulás a várba az Egri Vár Vitézeivel - 2024. június 22. 18:00 - 18:30

A XVI. századi veseletbe öltözött végvári vitézek egy díszlövést követően felvezetik az érdeklődőket a Dobó térről a várba.

Históriás irodalom - 2024. június 22. 19:00 - 21:00 I Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház I

Az interaktív játék során a Gárdonyi-kert egyes helyszíneit felkutatva, a Gárdonyi Emlékházat felfedezve és számos érdekes feladványt megfejtve ismerhetik meg a családok az egyes irodalmi művek keletkezésének izgalmas történetét. A játékra a helyszínen lehet jelentkezni.

Magyar Minta - EtnoTúra - Okostelefonnal a kiállításban - 2024. június 22. 19:00 - 21:00

A Magyar Minta. Holló Valéria című kiállítást egy telefonos alkalmazás, az Actionbound segítségével lehet játékosan felfedezni. A játékra jelentkezni a kiállítás helyszínén lehet.

Múzeumi rangadó. Családi játék a kiállításokban - 2024. június 22. 19:00 - 21:00

Eger város, az Egri vár története események láncolata, és az itt élő egyes emberek története is. A város históriájában tetten érhetők és megfogalmazhatók fontos mérföldkövek, jelentős események, amelyek rendre változást hoztak és új irányokba mozdították a várost és annak lakóit. A múzeum és az ott dolgozó szakemberek adnak sok esetben rangot, emelik be a történelmi kánonba ezeket az eseményeket, embereket, így írva meg egy adott hely, történelmi esemény históriáját. A történelemmesélésre számos módszert dolgoztak ki a múzeumok. Az egyik legfontosabb: a kiállítás. 

A múzeumi rangadó egy játékfolyam, amely során a kiállítások kurátorai segítségével a látogató végigjárhatja az egyes tárlatokat és a muzeológussal beszélgetve, érdekes feladatokat megoldva fedezheti fel a műtárgyakat, értheti meg azok üzeneteit.

Tánc a tűz körül - 2024. június 22. 21:00 - 21:30

Igazi csemege a táncház a tűz körül Bécsi Gyulával és az egri Lajtha László Néptáncegyütessel. A programhoz 0-99 éves korig bárki csatlakozhat és kipróbálhatja ritmusérzékét, tánctudását!

A Lobbanáspont Tűzzsonglőr Csapat bemutatója, a Szent Iván-éji máglya meggyújtása - 2024. június 22. 21:30 - 22:00

A tűzzsonglőr műsor négy zsonglőr játéka, melyben különböző hátterek használatával egyaránt látni egyéni, páros és több fős koreográfiákat.


A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek