A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Múzeumok Éjszakája a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontban

Lejárt esemény

Múzeumok Éjszakája a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontban

Barna György Optikatörténeti kiállítás - Állandó kiállítás - 5. emelet, 605. terem

A kiállításon Barna György, diósgyőri gyűjtő, magángyűjteményének jelentős részét láthatjuk. Az eszközök az 1798-1984-ig tartó időintervallum optikai eszközeiből adnak ízelítőt az érdeklődők számára. Megtalálhatóak a gyűjteményben nagyítók, mikroszkópok, orvosi felszerelések, műtermi és kézi fényképezőgépek, mozifilm vetítők, diavetítők, binokulárok, kézi teleszkópok és egy kontakt-másoló szekrény 1930 körülről.

A kiállítást Borbás László gyűjteménye egészíti ki, melyben különböző kézi filmrögzítő kamerákat találunk 1933-1983. Melyeket már magánszemélyek is megvásárolhattak és használhattak élményeik rögzítésére.

Csillagászati Múzeum - Állandó kiállítás - 6 emelet, 701. terem

1776-tól az egri Líceum csillagásztoronya, a Specula megkezdte működését, mely az akkori Kelet Európa egyik legjobban felszerelt csillagvizsgálója volt.  A megfigyeléseket a hatodik emeleti keleti és nyugati megfigyelőtermekből, a teraszról és a kupolából végezték. Az építtető Eszterházy Károly püspök kérésére Hell Miksa – magyar származású bécsi királyi csillagász – szerezte be a kor legkiválóbb csillagászati mérőeszközeit, a legjobb bécsi és londoni távcsőépítő műhelyekből.

1966-tól működik a Specula-Csillagvizsgáló, azaz a mai Csillagászati Múzeumot, a Camera Obscurát és a látogatható Panoráma teraszt magában foglaló intézmény.

A Hell Miksa Csillagvizsgálóban – európaszerte egyedül álló módon – eredeti helyszínen, eredeti műszerek tárlata tekinthető meg. Különböző működési elvű tükrös és lencsés távcsövek, kvadránsok, napórák valamint a línea meridionális (délvonal). A tárlatbemutatáson kívül sokrétű programot kínálunk az érdeklődőknek: múzeumpedagógiai órák, múzeumpedagógiai foglalkozások, ismeretterjesztő előadások.

Panoráma terasz - Állandó kiállítás - 8. emelet

A belváros utcaszintjénél 44 méterrel magasabban elhelyezkedő Panoráma Terasz Eger városának legmagasabb látogatható kilátója, így fontos turisztikai célpont. Aki veszi a fáradságot és megbirkózik a 314 lépcsőfokkal, a teraszon körbejárva madártávlatból megszemlélheti az egész barokk belvárost. Ezt a látványosságot még városnéző távcsövekkel is igyekeztünk még érdekesebbé tenni.

Itt rendezzük az egyre több látogatót, érdeklődőt vonzó esti (éjszakai) távcsöves bemutatóinkat. A Hold krátereinek, a Szaturnusz gyűrűjének, a Jupiter örvénylő felszínének és holdjainak távcsövön át megfigyelhető látványa mindenkit ámulatba ejt. Esténként, a távcsöves észlelésen túl lézeres városbemutatókat is tartunk.

Tudományos Játszóház - Állandó kiállítás - 6. emelet, 703. terem

Tudományos Játszóház interaktív eszközei a fizikai jelenségek megértését „kézzelfogható” módon segíti. Az ide ellátogatók érdekes, saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg alapvető fizikai jelenségekkel, tudományos „játékokat” játszhatnak. A kísérletek sora a mechanikaitól az optikai eszközökön keresztül az elektromágneses érdekességekig terjed. Működtetésük élményt okoz nem csak a diákoknak, hanem a felnőtt látogatóknak is. Többször elhangzik tőlük: „Ha nekem, annak idején így tanították volna a fizikát, biztosan megszerettem volna”. Sokan visszaemlékezve, élményszerűen idézik fel Öveges professzor televíziós kísérleteit.
 
Camera Obscura - 2024. június 22. 10:00 - 19:00 - 9. emelet, 1001. terem

Az egri CAMERA OBSCURA szerkezete egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján.
Az ötletes technikai eszköz kisebb és hordozható változatát a rajz-és festőművészetben a pontos perspektíva felvázolásának segédleteként ma is alkalmazzák. Virágkorát a 18 században élte, amikor a tengerpartokon turisták százai szórakoztatására használták. Az egri Sötétkamra (lásd: keresztmetszeti ábra) a kontinens legrégebbi működőképes panoráma kivetítő berendezése. Hell Miksa bécsi csillagász a város lakosságának valamint a püspök vendégeinek szórakoztatására tervezte. Segítségével a város nevezetességeit ismerhetjük meg madártávlatból. A Camera Obscura kis termének mennyezetén lévő kerek nyílásban van egy forgatható fémhenger. Ebben találhatók a berendezés fő alkotóelemei: egy a hengerrel együtt forduló, billenthető szögű síktükör és egy hosszú fókusztávolságú gyűjtőlencse. A Sötétkamra kezelője karok segítségével körbe forgathatja a hengert, billentheti a tükröt, ezáltal különböző irányokból, közelebbi és távolabbi városképeket tud kivetíteni a fehér asztalra. A megjelenő kép minősége leginkább az időjárástól függ. Az optikák párásodása esetén és ködös időben a tárgyak képe életlenné válik, esetleg teljesen el is mosódhat. A kép élességét, – a zongoraszékhez hasonlóan emelhető és süllyeszthető – csavarmenetes lábú asztal forgatásával lehet állítani.

Fizika foglalkoztató - 2024. június 22. 18:00 - 23:00 - III. emelet, 403-as Fogadó terem

Logikai és ügyességi játékok kicsik és nagyok számára egyaránt.

  • Rendhagyó óra - 2024. június 22. 18:00 - 18:45 - III. emelet, 405-ös terem
  • Rendhagyó óra - 2024. június 22. 19:00 - 19:45 - III. emelet, 405-ös terem
  • Rendhagyó óra - 2024. június 22. 20:00 - 20:45 - III. emelet, 405-ös terem
  • Rendhagyó óra - 2024. június 22. 21:00 - 21:45 - III. emelet, 405-ös terem

Távcsöves megfigyelések - 2024. június 22. 21:00 - 23:59 - VIII. emelet
Panorámaterasz Nyáresti csillagles szabad szemmel és távcsővel. Csak felhőtlen égbolt esetén! Vezeti: Zoller Gábor

  • Rendhagyó óra - 2024. június 22. 22:00 - 22:45 - III. emelet, 405-ös terem
  • Rendhagyó óra - 2024. június 22. 23:00 - 23:45 - III. emelet, 405-ös terem

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek