booked.net

Inversedance-Fodor Zoltán Társulat

Inversedance - Fodor Zoltán Társulat
Te meg a Világ

Szabó Lőrinc kétszeres Kossuth-díjas és József Attila díjas költő, műfordító, a 90-es évek egyik legkiemelkedőbb alkotója volt. A magyar líra nagy alakja gazdag életművet hagyott maga után, gazdagítva a magyar kultúrát. Saját műveinek megalkotása mellett neki köszönhetjük, hogy a világirodalom ikonikus íróinak, költőinek – mint többek között Shakespeare-nek, Johann Wolfgang von Goethe-nek, Moliére-nek, Guy de Moupassant-nak, Thomas Hardy-nak – műveit magyarul is olvashatjuk.

A Társulat ezen előadásával Szabó Lőrinc munkássága előtt szeretne tisztelegni, a költő születésének 120. évfordulója alkalmából.

A „Te meg a világ” munkacímű darabban az azonos című kötet válogatott verseinek inspirációjából szeretnénk megalkotni egy olyan képi világot, mely egyszerre tükrözi és bemutatja a költő ezen életperiódusában írott műveinek gondolatiságát, mindazonáltal túlmutat a szavak konkrétságán, utat adva a szabad asszociációknak is.

Az előadás követni kívánja a költő viszonyrendszerekre vonatkozó hármas tematizálását, melyben az ÉN mellett helyet kap az énhez képest definiált TE, és e kettőt körülölelő környezet.

Ez a hármas rendszer lehetőséget ad az egészen intim ábrázolásmódra, melyben az ÉN mint egy önmegszólítás, külső szemlélőként figyeli a TE felismert, vagy tudat alatt csapongó vágyait, elakadásait. Másik oldalról pedig a nagyvilág felől közelítve, különböző módokon ábrázolja a tömeg és egyén viszonyát, kapcsolatát.

Szabó Lőrinc kérdésfelvetései bár magukban hordozzák állandó aktualitásukat, most, mikor talán változni kényszerül a világ, még nagyobb hangsúlyt kap az önelemzés, az egyén szerepe és felelősségvállalása és ily módon a társadalomban, kapcsolati hálójában elfoglalt helye.

„Bennünk, bent, nincs részlet s határ,
nincs semmi tilos,
mi csak mi vagyunk, egy-egy magány,
se jó, se rossz.
Rejtőzz mélyre magadba! Ott
még rémlik valami elhagyott
nagy és szabad álom, ahogy
anyánk, a végtelen
tenger, emlékként, könnyeink
s vérünk savában megjelen.”
( Szabó Lőrinc – Az Egy álma)

Koreográfus: Fodor Zoltán
Látvány és fényterv: Fodor Zoltán
Zene: Gergely Attila
Díszlet: Rákay Tamás
Jelmez: Veréb Diána Sára
Dramaturgia: Juhász Károly

Táncolják:
Chiara Alessandro
Clark David Bonus Ortega
Bódi Bianka
Dowidat Sára
Paláncz Daniéla
Petrőcz Cintia Vanessza
Yun Ju Huang

Létrejött az Balatonföldvár Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Előadó és Alkotóművészetért Alapítvány támogatásával.

Facebook esemény


Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek