A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Händel: Messiás

Lejárt esemény

A hangverseny közreműködői:
Ducza Nóra, Jónás Krisztina – szoprán, Bakos Kornélia – alt, Kéringer László – tenor, Jekl László – basszus, a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán), a Savaria Barokk Zenekar, vezényel: Németh Pál.

A belépés díjtalan!

Händel 1741-ben mindössze huszonnégy nap alatt, augusztus 22. és szeptember 14. között komponálta legismertebb művét. A Messiás szövegét Charles Jennens angol költő állította össze. Írország kormányzójának meghívására Händel 1741 novemberében utazott Dublinba, a Messiás bemutatója 1742. április 13-án volt egy újonnan megnyitott koncertteremben. A mű első alkalommal jótékonysági céllal szólalt meg.
Kortársa, a neves zenetörténész Burney írta róla: „E szent oratórium, ahogy eleinte nevezték, mivelhogy szövege teljes egészében a Szentírásból származik, a közönségnél igen nagy tetszést aratott, ezért Händel a legtisztább jótékonyságtól indíttatva arra a dicséretes elhatározásra jutott, hogy a Messiást minden évben előadja az árvaház javára. És ez így is történt élete végéig.”

Egy, napjainkban közölt statisztika szerint a Messiás magasan a leggyakrabban előadott zenemű, az év minden napján megszólal a világon valahol, hol korhű, hol modern hangszerekkel, népesebb kórusokkal, vagy éppen Mozart átiratában. Bárhogy is, de a közönség számára mindig ünnep ezt a történetében és zeneiségében egyaránt szent oratóriumot hallani.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek