A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Gergei Albert - Istvánfi Balázs: Árgirus históriája

Gergei Albert - Istvánfi Balázs: Árgirus históriája

Kodály Zoltán 1914-es bukovinai gyűjtőútján bukkant Árgirus históriájának fennmaradt szövegrészleteire a XVI-XVII század énekmondóinak és az éltető népi gyakorlatnak megfelelően énekelt formában. Az „Árgirus nótája”-ként ismert melódia magyar zenetörténeti előzményeit pedig a kolozsvári Hoffgreff-énekeskönyvben azonosította.
A széphistória eredetije Gergei Albert műve, mely a XVI-XVII század fordulóján keletkezett a magyarországi históriás énekmondás jól adatolt virágkorában. Az előadás a szerző eredeti énekeiből válogat Bolyki Sára tolmácsolásában. A szöveget tagolandó Istvánfi Balázs (duda) írt burdon-zenei közjátékokat, melyek szólóban és Németh Andrással (tekerő) duóban hangzanak el.

ISTVÁNFI BALÁZS - NÉMETH ANDRÁS DUÓ

Istvánfi Balázs és Németh András duda-tekerő duójukat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen alapították 2010-ben, ahol zenei tanulmányaikat folytatták a Népzene Tanszéken. Hangszereiken kezdettől fogva progresszív burdon-zenei hangzás megvalósítására törekedtek, repertoárjukat kiegyensúlyozott arányú népzene, átdolgozás, historikus és kortárs művek, valamint saját szerzemények megszólaltatása jellemzi. Zenéjüket a duda- és tekerőmuzsikát, valamint a zenei újításokat kedvelő közönségnek ajánlják szeretettel.

BOLYKI SÁRA ÉNEKESNŐ

Bolyki Sára népzenei, világzenei és jazzprojektek elhivatott énekesnője, a Zeneakadémia népi ének tanára. 2015 óta tagja a nemzetközileg elismert Jazzation a cappella együttesnek, énekelt már Bobby McFerrin mögött, és tanult többek között grúz népzenét is. Gyermekkora óta él az éneklés és a különböző műfajok bűvöletében, és ebbe a bűvöletbe vonja be hallgatóit is.

A NKA támogatásával.

Facebook esemény

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek