booked.net
A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2023

Lejárt esemény

Folytatódik a hagyományteremtés: a tavalyi sikeres start után Eger , ill. a Cinema Agria Mozi, -9 másik vidéki városhoz hasonlóan- újra bekapcsolódott a 9. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) programjába.

A pesti rendezvény 2023. január 21. és 29. között, közel 60 filmmel, több mint 100 vetítéssel, 50 alkotóval és 30 nemzetközi zsűritaggal indítja a Dokumentumfilm Fesztivált, amely a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek egyetlen nemzetközi verseny fesztiválja Magyarországon. 

Az Egerben vetítendő filmek listája:

Csütörtök 01.26.

  • 16:00 h Imad gyermekkora | Nagykövet: Tóth Tibor
  • 18:00 h Kölyök Platónok | Nagykövet: Dr. Loboczky János

Péntek 01.27.

  • 16:00 h Mi, svédek és a COVID | Nagykövet: Dr. Löffler Erzsébet
  • 18:00 h Hatodik Népkórház | Nagykövet: Szegedi Erzsébet

Szombat 01.28.

  • 16:00 h A hatalom markában | Nagykövet: Dr. Taskó Tünde
  • 18:00 h Szabadság tűz alatt | Nagykövet: Dr. Szíjártó Imre

Minden filmnek van egy nagykövete, szakértője, aki a vetítés után rövid beszélgetést, vitát vezet.

Jegyár:

  • 1 500.- Ft
  • Kedvezményes jegyár EKKE MOZI tagoknak: 990.- Ft. (Várom sürgős választásod és jelentkezésed: Mezeiné Éva / mezeisne16@gmail.com)

Csütörtök 01.26. 16.00 h

Imad gyermekkora/ Imad’s Childhood

Nagykövet : Tóth Tibor
Irak , Lettország , Svédország, 2021, 76
Rendező / Director:    Zahavi Sanjavi
Producer / Producer:    Zahavi Sanjavi
Operatőr / Cinematographer:    Heshmatolla Narenji
Vágó:    Eva Hillstorm
Író / Writer:    Zahavi Sanjavi
Zeneszerző / Composer:    Aleksandrs Vaicahovskis
Hangmérnök / Sound Designer:        Aleksandrs Vaicahovsky

Szinopszis / Synopsis:

Imad öt éves sincs, de már rég vége a gyerekkorának. A jazidi kisfiút édesanyjával együtt egykor elrabolta és több mint két éven át fogva tartotta az ISIS. Ez idõ alatt módszeresen készítették fel arra, hogy egyszer majd öngyilkos merénylõ legyen. A fogságból végül kikerülõ gyerek a nevére nem hallgat, páratlan agresszivitása miatt közösségbe nem mehet, hozzáérni sem lehet. Egyetlen barátja egy játékfegyver, csak a puska szó hallatán tûnik el szemébõl a gyûlölet.
Édesanyja, aki az ISIS szexrabszolgája volt, és elrabolt férjérõl évek óta nem tud, valamint nagyanyja teljesen tehetetlenek. Amikor már keserûen feladni látszanak, hogy Imadból egyszer még egy játszani, örülni képes kisfiú legyen, egy elszánt pszichológusnõ áll melléjük, és reménytelennek tûnõ küzdelemmel próbálja kiszabadítani a kisfiút a fanatizmus zsigeri rabságából.

Rendezői önéletrajz / Director’s biography:

Zahavi Sanjav Irakban született 1967-ben. 1975-ben Iranba költözött családjával, menekülve a háború elől. Tanulmányait Svédországban és Oroszországban végezte forgatókönyvírást és rendezést tanult. 2005-ben tért vissza Irakba 30 év után, ma már aktívan ír és rendez.

Előzetes / Trailer: https://youtu.be/viAxYzyP5Mk


Csütörtök 01.26. 18.00 h

Kölyök Platónok / Young Plato

Nagykövet : Dr. Loboczky János
Belgium / Belgium, 2021, 102
Rendező / Director:    Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath
Producer / Producer:    David Rane
Operatőr / Cinematographer:    Neasa Ní Chianáin
Szerkesztő / Editor:    Philippe Ravoet
Író / Writer:    Neasa Ní Chianáin, Etienne Essery, Declan McGrath
Zeneszerző / Composer:    David Poltrock
Hangmérnök / Sound Designer:    Reto Stamm, Frédéric Hamelin
Díjak / Awards
ICCL Human Rights on Film Award @ Virgin Media Dublin International Film Festival 2022, Best Feature Documentary @ Irish Film & Television Academy Awards 2022, Special Jury Award @ Thessaloniki DFF 2022, Zwierciadło Award for the Best Film on Psychology @ Millennium Docs Against Gravity 2022, Lower Silesia Grand Prix Award @ Millennium Docs Against Gravity 2022 ,Through the Generations Award @ DocEdge 2022

Szinopszis / Synopsis:

Az Elvis-rajongó, független iskolaigazgató, Kevin McArevey és elkötelezett, új utakat járó csapatának álma, hogy változtassanak egy olyan belvárosi közösség sorsán, amelyet a szektás agresszió, a szegénység és a kábítószer sújt. A Belfast munkásnegyedében működő katolikus fiúiskola különleges módon küzd az észak-ír polgárháború évtizedei óta tartó erőszak legyőzéséért. Az eltökélt igazgató nap mint nap az ókori görög filozófusok bölcsességével felvértezve küldi haza ifjú csapatát, azzal a szándékkal, hogy a fiúk rábírják szüleiket és szomszédaikat arra, hogy végre hagyjanak fel az előítéleteikkel. A film tisztelgés a fiatalokba vetett hit és a lehetőségek ereje előtt.

Rendezői önéletrajz / Director’s biography:

Neasa Ní Chianáín rendező, Írország egyik legelismertebb dokumentumfilmes tehetsége. Neasa a dublini National College of Art & Designban tanult, majd szabadúszó rendezőként dolgozott ír játékfilmes és televíziós projekteken, mielőtt 2001-ben a dokumentumfilmekre váltott. Eddig 9 dokumentumfilmet, köztük négy egész estést és egy tévésorozatot rendezett.Declan McGrath a Lomax in Éirinn producere és rendezője, amelyet 2018 júliusában mutattak be a Galway Film Fleadh-on, és az Ír Filmintézetben az Ireland on Screen sorozat részeként vetítettek. A filmet eddig New Yorkban, Washingtonban, Albertában, Montrealban, Clonesban, Liverpoolban, Würzbergben, Hustonban és Seattle-ben is bemutatták nyilvánosan és fesztiválokon. A filmet a 2019-es Celtic Media Festival díjai között a legjobb művészeti dokumentumfilm kategóriában jelölték.

Előzetes / Trailer: https://youtu.be/vOi68Ijo7ss


Péntek 01.27. 16.00 h

Mi svédek és a COVID / Behind the Swedish Model

Nagykövet : Dr. Löffler Erzsébet
Norvégia / Norway, 2022, 76
Rendező / Director:    Viktor Nordenskiöld
Producer / Producer:    Dylan Williams
Operatőr / Cinematographer:    Viktor Nordenskiöld
Szerkesztő / Editor:    Tell Aulin
Író / Writer:    Viktor Nordenskiöld

Szinopszis / Synopsis:

Míg 2020 márciusában a legtöbb ország lakossága a Covid-19 járvány miatti szigorú lezárásokkal szembesült, a svédek jórészt úgy folytatták az életüket, mint korábban, belemerülve akár az éjszakai életbe, vagy továbbra is látogatva idős rokonaikat. „Egy év múlva ítélkezzenek felettem!” – mondta 2020 júliusában a svéd közegészségügy feje, a járványügyi főorvos, Dr. Anders Tegnell, akinek vitatott tetteit, illetve azok hiányát szorosan figyelemmel kísérte az egész világ. Emberek életét kockáztatja magabiztosságával, vagy megkérdőjelezhetetlen tudáson alapulnak a döntései? Mi a legkevésbé rossz döntés hosszú távon?  A svéd kormány világjárvány elleni küzdelmének kulisszái mögé mélyen betekintő film, amely egyúttal a döntéshozó emberek hétköznapjait is egyedülálló módon követi, már önmagában meglepő a magyar közönségnek.

Rendezői önéletrajz / Director’s biography:

Viktor Nordenskiöld díjnyertes svéd rendező, producer és újságíró. Számos tévéfilmet készített, a The Feminister (2019.) című első egész estés dokumentumfilmjét a CPH Doxon mutatták be, rövidfilmjét, az Out of This World-öt (2014.) pedig a Berlinalén. A Stockholmi Színművészeti Egyetemen mesterdiplomát, Hollandiában és Dániában pedig újságírásból alapdiplomát szerzett. Saját dokumentumfilmjei mellett a svéd televízió nemzetközi tudósítója, illetve a Svéd Művészeti Támogatási Bizottságnál és a B2B Documentary Network igazgatótanácsában is dolgozik.

Előzetes / Trailer: https://youtu.be/1wVWgQUL1cs


Péntek 01.27. 18.00 h

Hatodik Népkórház / H6

Nagykövet : Szegedi Erzsébet
Franciaország / France, 2021, 114
Rendező / Director:    Ye Ye Li
Producer / Producer:    Jean-Marie Gigon
Operatőr / Cinematographer:    Ye Ye Li
Szerkesztő / Editor:    Rodolphe Molla
Író / Writer:    Ye Ye Li

Szinopszis / Synopsis:

A Hatodik Népkórház Sanghaj egyik legnagyobb kórháza, ahol a hipermodernizmus találkozik a kulturális hagyományokkal, és ahol a kemény kapitalizmusé a végső szó. Kígyózó sorok, tömeg, betegek és családok, akinek élete a feje tetejére állt. Egy édesapa, aki az egész kórházat mosolyra fakasztja, amikor sebesült lányának énekel, miközben magában tartja súlyos titkát. A megbénult farmer, akinek életét a család anyagi helyzete miatt kénytelenek mérlegre tenni. A nagyon idős férj, aki kitartóan várja, hogy imádott felesége egyszer még magához térjen. Még az olykor derűs jelenetek sem rejthetik el azonban a tényeket: a kínai kórház a könyörtelenség és az osztályalapú társadalom manifesztálódása.

Rendezői önéletrajz / Director’s biography:

Ye Ye Li mindig is szerette a kihívásokat. Európában és Ázsiában dolgozik, ahol egyszerre több szakmát is gyakorol, többek között a formatervezést, a vizuális effekteket, az építészetet, a fazekasságot és a land artot. Kreativitását, vizuális és narratív készségeit, valamint erős alkalmazkodóképességét egy-egy projekt különböző szakaszaiban e különböző szakmák szolgálatába állítja. Első dokumentumfilmje, a Hatodik Népkórház a 2021-es cannes-i filmfesztivál hivatalos válogatásában szerepelt, a versenyen kívüli, különleges vetítés kategóriában.

Előzetes / Trailer: https://youtu.be/SGwaLqf8QmE


Szombat 01.28. 16.00 h

A hatalom markában / The New Greatness Case

Nagykövet : Dr. Taskó Tünde
Horvátország / Croatia, 2022, 92
Rendező / Director:    Anna Shishova
Producer / Producer:    Vlad Ketovich
Operatőr / Cinematographer:    Alexandra Shishova
Szerkesztő / Editor:    Waltteri Vanhanen
Író / Writer:    Anna Shishova

Szinopszis / Synopsis:

2018 márciusának egy éjjelén rendőrök törik rá az ajtót a 17 éves moszkvai tinédzserre, Anjára és családjára. Az elhurcolt lány nem sokkal később a vádlottak padján ül tizen- és huszonéves társaival. A vád: szélsőséges terroristacsoport szervezése és az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete, a várható büntetés: 25 év börtön. Pedig az egyetemre készülő Anja, nem tett mást, mint sokan a kortársai közül: az interneten keresett hasonló érdeklődésű fiatalokat. Csatlakozott egy csoporthoz, amelyben zenéről, ökológiáról és olykor politikáról beszélgettek, egy bérelt lakásban időnként élőben is találkozgatottak. Tényleg kamaszok chatszobáiban készülnek Moszkvában a kormány megdöntésére? Vagy csak a rezsim trükkje, hogy csapdákkal, beépített ügynökökkel és koholt vádakkal teremtett precedenssel vegye el a kedvét az „igazi” szervezkedőknek? A film nemcsak egy kamaszlány és egy igazságtalanságon nyugvó bírósági eljárás története, hanem dermesztő életkép az elnyomásról, manipulációról és a szabad véleménynyilvánítás utolsó morzsáinak felszámolásáról Putyin Oroszországában.

Rendezői önéletrajz / Director’s biography:

Anna Shishova Tel Avivban élő dokumentumfilmes. A Moszkvai Állami Egyetemen szerzett diplomát modern orosz történelem szakon 2008-ban, majd a moszkvai Geraszimov Filmművészeti Intézetben (VGIK) 2013-ban diplomázott dokumentumfilm-művészetből. 2012. és 2013. között részt vett a VGIK és a SADA (Stockholmi Színművészeti Akadémia) közötti csereprogramban, illetve 2016-ban az American Film Showcase nemzetközi dokumentumfilmes workshopon San Franciscóban. 
Két dokumentumfilmje, a Katya és az On the Edge nagy sikert aratott a kritikusok körében, és számos nemzeti és nemzetközi díjat nyert. Szabadúszóként dolgozik, dokumentum- és reklámfilmeket készít. Az elmúlt években Dmitry Bogolyubovval együtt dolgozik, és több dokumentumfilmben is együttműködött az ARTE-vel, többek között a Town of Glory című filmben, amelynek készítését a cseh televízió is támogatta. 

Előzetes / Trailer: https://youtu.be/wuMySdqhxj8


Szombat 01.28. 18.00 h

Szabadság tűz alatt

Nagykövet : Dr. Szíjártó Imre

Amerikai Egyesült Államok 2022, 114
Rendező / Director:    Jevgenyij Afinyevszkij
Producer / Producer:    Evgeny Afineevsky , Will Znidaric , Ted Hope , Galyna Sadomtseva-Nabaranchuk , Shahida Tulaganova
Vágó / Cinematographer:    Will Znidaric , Jan Supa , Ted Woerner
Zeneszerző / Composer:    Jasha Klebe
Hangmérnök / Sound Designer:    Oleg Kulchytskyi

Szinopszis / Synopsis:

2022 február 24. hajnali 4 óra. Orosz rakéták csapódnak az ukrán főváros katonai repülőterére és több lakóépületébe. Moszkvából kirendelt páncélosok nyomulnak Kijev felé, tengerészgyalogos-egységek szállnak partra Odesszában és Mariupolban. De hogyan törhetett ki ez a tragikus háború? Hogy történhetett meg Európa közepén, békés emberekkel egy békés országban? Tényleg most, vagy valójában már nyolc éve kezdődött el, csak egyszerűen nem vette észre a világ? Az Oscar-jelölt filmrendező, Jevgenyij Afinyevszkij nemcsak a Putyin által szított háború szörnyű valóságával, hanem az agressziót elszenvedő hétköznapi emberek személyes történetein át az igazi hősiességgel, és a demokratikus értékek diadalával is szembesíti a nézőt.
Még messze nem tudni, mikor és hogyan ér véget a háború, de már elkészült az első egész estés dokumentumfilm az Ukrajnában zajló orosz invázióról. Jevgenyij Afinyevszkij megrázó filmje épp azt mutatja meg, amit az orosz álhírgyár megpróbál elrejteni: a „nácitlanítás” jegyében öldöklő orosz katonák civil lakosság ellen irányuló szisztematikus támadásait, és a hétköznapi emberek helytállását a legembertelenebb körülmények között is. A Szabadság tűz alatt – Ukrajna szabadságharca című film az év talán legfontosabb filmje lett. Magyarországon járt a rendező és egy édesanya, aki túlélte az Azovsztal ostromát.

Rendezői önéletrajz / Director’s biography:

A rendező, Jevgenyij Afinyevszkij 1972-ben született Kazanban. Jelenleg az Egyesült Államokban él, és több tucat nemzetközi díjat nyert el korábbi filmjeivel. A szíriai polgárháborúról szóló Cries from Syria című 2017-es filmjét négy kategóriában jelölték Emmy-díjra, az ugyancsak Ukrajnával és az orosz–ukrán feszültséggel foglalkozó – a 2014-es kijevi Maidan téri tiltakozásokat nyomon követő és a Freedom on Fire voltaképpeni előzményének számító – Winter on Fire című alkotását pedig 2016-ban Oscar-díjra jelölték.

Előzetes / Trailer: https://youtu.be/qNTtzNtx1Vw

Tovább a fesztivál honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek