A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Budapest Ragtime Band

Lejárt esemény

A Budapest Ragtime Band, a magyar tradicionális jazz-élet talán legpatinásabb együttese 1980-ban alakult főiskolát illetve Zeneakadémiát végzett művészekből.

A zenekar célja a ragtime muzsika hagyományainak ápolása mellett több tradicionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása és népszerűsítése a magyar közönség körében. A ragtime a századforduló elején rendkívül népszerű zenei műfaj volt Amerikában. Scott Joplin és a többi nagyszerű komponista eredetileg zongorára írták rag-jeiket. A régi zongorakottákat porolta le a Budapest Ragtime Band, a ragtime-okat pedig 8-10 tagú együttesre hangszerelték át. Ehhez adottak voltak a jól képzett muzsikusok és egy olyan hangszerpark, ami egészen kivételes hangszerelési megoldásokra adott lehetőséget. Később a ragtime-ok mellé swing-melódiákat, dixieland-slágereket és virtuóz hangszerszólókat vettek műsorukba. Az egészen egyedülálló és a negyvenes évek Amerikájában népszerű Spike Jones együttesének show-műsorai adták az ötletet, hogy komolyzenei művek (Kék Duna Keringő, Kardtánc, Monti Csárdás, Brahms: Magyar Táncok, Puccini: Tell Vilmos nyitány Bizet, Rossini, Brahms és Liszt művei stb.) tréfás, humoros „Budapest Ragtime stílusú”feldolgozásait, paródiáit kezdjék megírni és játszani.

Műsoraikban rendszeresen szerepelnek zenei feldolgozások, így például a magyar operett és tánczene szerzők, többek között Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Fényes Szabolcs, Seress Rezső, Zerkovitz Béla, Szenes Iván dalainak ragtime-os, szórakoztató a tőlük megszokott gegekkel tűzdelt átiratai. Ezek az átdolgozások nagy sikert aratnak itthon és külföldön, valamint egy különleges és egyedülálló hidat képeznek a komoly és könnyűzenei műfaj között. Annak ellenére, hogy a ragtime egyértelműen amerikai gyökerekkel rendelkező műfaj, csapatuk évek óta küldetésének tekinti, hogy megismertesse a hazai komoly és könnyű műfajok legkiválóbb alkotásait a közönséggel itthon és külföldön egyaránt. Az együttes a ragtime repertoár határait feszegeti a kezdetektől fogva. A Budapest Ragtime Band koncertjeinek elmaradhatatlan része a show, a vidámság és a móka. A „fejbelőtt zenésztől” a cipőpucolókig. Repertoárjukat – ahogy az elmúlt 40 évben – jelenleg is újabb számokkal, zenei humorral, különleges hangszerelési megoldásokkal teszik színesebbé a közönség örömére, mert nincs olyan ember, akit ez az egyedi zenei hangzás hidegen hagyna.

Jegyek: https://kalakazenebolt.hu/.../koncertje.../kalaka-fesztival/ 

Facebook esemény

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek