booked.net

Bika Vér - Urban Verbunk Néptáncvalóság

Az új magyar táncstílust képviselő Urban Verbunk Magyarország legújabb hivatásos tánctársulata. Vérpezsdítő ritmusok és határtalan lendület fémjelzi a társulat előadásait.

A hét karakteres férfi és egy szenvedélyes nő egyedülálló katarzist kiváltó ősereje és erőbedobása teszi egyedivé és magával ragadóvá a hortobágyi betyárkirály, Rózsa Sándor történetét.

Tradítionális néptánc, gondolat ébresztő akrobatikai elemekkel fűszerezve.
Az előadás legfőbb célja a magyarság identiásának erősítése és a hagyományos kultúra népszerűsítése.

Az előadás története :

... Bizonytalan kocka a betyár élete, egy varázslatos, ám kiszolgáltatott játékszer a sors kezében. S hogy merre fordul a kocka, azt csak találgatni lehet, és rendületlenül bízni e sorsfordító kézben...

Minden korban voltak és vannak társadalmon és törvényen kívül élő embercsoportok. E közösségek egyik késői képviselői a betyárok.

Gyilkos bűnöző vagy szegények Robbin Hoodja ?
Betyár vagy pandúr?

A betyárok társadalmi banditizmusa szerény tiltakozás volt csupán, nem forradalmi jellegű. Nem az ellen a tény ellen tiltakoztak, hogy a parasztok szegények, és elnyomottak, csupán mindezek túlzott mértéke ellen próbáltak síkra szállni.

“De akármerre fordult is a betyárélet kockája, hitték, hogy megmutathatják az elnyomóknak: fordítva is állhatnának a dolgok... hogy egy kis kocka is tud nagyot fordulni...”

A legendás betyárkirály valódi igazságosztóként, a szegények pásztoraként szerzett egyre nagyobb hatalmat nemcsak népe, hanem a betyárok körében is. Az 1848- as szabadságharcban a Kossuth Lajos hívószavára toborzott betyárhadsereg nemcsak az osztrák elnyomás ellen küzdött, hanem saját szabadságáért, az elkövetett bűnök eltörléséért, egy régóta áhított törvényes, szabad életért...

Jegyár: 3000 Ft
Jegyértékesítés a tixa.hu-n és a helyszínen.

Facebook esemény


Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek