A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Madách - A tragédián innen és túl

Lejárt esemény

Madách - A tragédián innen és túl -  Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész előadása Madách Imre Az ember tragédiája című drámájáról.

Az előadás ingyenes!

Szeretettel várjuk dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész és a Dobó István Vármúzeum nevében.

Az Érzelmek hullámhosszán című kiállításunk is megtekinthető a helyszínen.

Különleges értéke a nemzeti históriának, hogy 1823-ban két csillag – „ikercsillag” – született, ráadásul pár hét különbséggel. Petőfi Sándor a nemzeti költészet meghatározó alakja lett, Madách Imre pedig fő művével a világörökség irodalmi csúcsára jutott fel. Madáchot mindenki egykönyves szerzőnek tartja, pedig  Az ember tragédiája mellett egész élete az irodalmi teremtés lázában telt el. Minden műfajban alkotott – de mindez az íróasztalában maradt s csak jóval halála után kezdett lassan szerves részévé válni a magyar irodalmi tudatnak. Sorsa tragédiákkal nehezített, ezekben egyaránt személyes, családi és nemzeti tragikum jelenik meg. Zsenialitása, bölcsessége azonban a Tragédiát örökéletűvé, minden magyar nemzedék meghatározó művévé tette.

A színházak mellett a Tragédia műfaji megjelenítése rendkívül sokrétű az operától az animációs filmig minden alkotói tevékenységben megtalálható. Épp úgy a képzőművészetben is. Zichy Mihálytól terjed a sor Kondor Bélán s Kass Jánoson át s tovább. Kétségkívül Zichy rajzai azok, amelyek a legnépszerűbbek a Tragédia-illusztrációk közül. Ezekben a történelmi historizmus művészi eszközei mellett érvényesül az a gondolati többlet és magasság, amelya mai magyar olvasót is e képeken át Madách életművéhez köti.

Dr. Praznovszky Mihály az irodalomtudomány kandidátusa, muzeológus. Több múzeumnak, így a Petőfi Irodalmi Múzeumnak volt az igazgatója. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Mikszáth Kálmán Társaság elnöke. Fő kutatási területe Madách Imre és Mikszáth Kálmán munkássága.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek