booked.net
A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Az ecsettől a mennyezetig

Az ecsettől a mennyezetig


Festett templomkazetták a történelmi Magyarország területéről, bútorfestők feldolgozásaiban A Békés Megyei Népművészeti Egyesület vándorkiállítása.
2023. október 24. – november 15.
Egri Kulturális és Művészeti Központ Galéria
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységének egyik fontos állomása az Ament Éva, bútorfestő népi iparművész, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke által vezetett bútorfestő csoport megalakulása, amely 2022 őszén a kalotaszegi Magyarókereke református templomának kazettás mennyezetét is újraálmodta. Az Umling Lőrinc által 1746-ban alkotott eredeti mennyezet 1904-ben került Budapestre, ahol ma a Magyar Néprajzi Múzeum őrzi; ennek hű másolatát festette meg a nyár folyamán két munkatáborban a lelkes festőcsapat.

Az október 24-én megnyíló kiállítás, a csoport 4 év alatt készült templomkazetta feldolgozásaiból mutat be egy csokorra valót.


Lassan egy éve hogy elindult egy vándorkiállítás, mely 36 db festett templomkazettából áll. A kiállítás anyagát Áment Éva népi iparművész és tanítványai készítették.
„Csoportunknak az az elsődleges célja, hogy azt a felbecsülhetetlen kincset, amit az elmúlt korok festőasztalosai az utókornak hagytak, amennyire csak lehet, átmenekítsük a jövő kor számára. Azt
tudni kell, hogy annak idején minden olyan tárgy, amit elődeink maguknak készítettek csakis funkcionális szerepet töltöttek be. Később alakult ki az, hogy amit elkészítettek meg is festették.
Kialakultak az egyes tájegységek jellegzetes motívumai, színvilága és nem utolsó sorban ezek jelentése is. Mondhatnám azt is, hogy ez volt a Facebook ókori elődje. Aki ismerte a motívumok
jelentését simán le tudta olvasni az ott közölteket. Lassan megszületett a festőasztalosság. Elsőként a templomaikat - Isten házát díszítették ezekkel a díszesen festett falakkal és mennyezettel, illetve
festett bútorokkal. Később ez elkezdett beszüremkedni az emberek házaiba is, elkezdték díszíteni falaikat, bútoraikat" vallják Áment Éva és tanítványai.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek