booked.net

"Amour, cruel Amour!" – francia barokk est

A XVII. század emberének szerelmi leckéi, fájdalmai és örömei Lambert, Couprin, Lully, Monteclair, Le Camus francia udvari énekeiben és kantátáiban.

Szeretettel várunk mindenkit Károlyi Katalin és művésztársainak előadására!

Közreműködik:

Károlyi Katalin - mezzoszoprán

Csizmadia Angelika - csembaló

Kónya István- reneszánsz- és barok klant

Bali János – barokk furulya

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: jegy.kamaraopera@gmail.com.

"AMOUR, CRUEL AMOUR!"

Szerelem, kegyetlen szerelem! – Bizonyára a barokk kor legtöbb világi remekműve a szerelemféltés témájának művészi kifejezéseként született. A szerelem és a halál (amor – mors) színe előtt mindenki egyenlő. Nincs olyan halandó, akit Amor nyila így vagy úgy el nem talál, s hogy ez az élmény a 16-18. század embere által művészileg miként nyilvánult meg, csupán társadalmi rangjától függött. Aki megengedhette magának, fájdalmát a kor legelismertebb piktoraival vitette vászonra, legékesebben szóló költőivel öntette szavakba és leghíresebb zeneszerzőivel dallamokba. A kis szobák homályában halkan dúdolt, elpendített dallam vagy a csillogó nagy termekben tartott összejövetelek alkalmával felhangzó ének mind ugyanarról – a szerelmi örömről és bánatról – zengedezett. A francia air de cour műfaja, a kantáták, majd később a tragédie lyrique – a nagy francia barokk opera – majdnem mind ezt a témát hordozzák.

E négy művész országot-világot bejárva Budapesten találkozott. A közös koncert ötlete abból a vágyból született, hogy a magyar közönség is közelebb kerülhessen ezekhez a francia remekművekhez, és a zene felemelő ajándékaként ma már örülni tudjunk annak is, amiről valaha azt hittük, hogy az elvesztett szerelmen érzett fajdalmunkba talán még belehalunk.

A program védettségi igazolvánnyal, vagy negatív teszt felmutatásával látogatható.

Az intézménybe való belépéskor maszk használata kötelező!

Facebook esemény


Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek