A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Esti szalon Balázs Péterrel

Lejárt esemény

Esti Szalon / 2024 a Szabad Szalon Egyesület nyilvános beszélgetései a kortárs művészetről
 

A Dobó István Vármúzeum a kortárs művészet közegében is otthonosan mozog. Képzőművészeti gyűjteménye jelentős, folyamatosan gyarapodó modern kollekcióval rendelkezik. Az országos akvarell tárlatok kapcsán közel háromszáz alkotást őriz, de kiemelt feladata a helyi, Egerben és a vármegyében élő művészek munkásságának dokumentálása, követése. A 2002-ben megalakult, az Egerben és Heves megyében élő alkotókat tömörítő Szabad Szalon Egyesülettel együttműködésében ajánljuk figyelmükbe az alábbi időpontokban a művészek saját munkásságukat bemutató prezentációit, mely találkozások ismerkedésre és a kortárs jelenségekről szóló beszélgetésre is alkalmat biztosítanak. 

Előadó: Balázs Péter szobrászművész

Balázs Péter:

Noszvajon él, így számára a vidéki művészlét lehetőség és kötelesség az ökológiai megközelítésű gondolkodás saját közegében való megjelenítésére. Szerinte a legfontosabb az adott hely „energiáinak” koncentrált vizsgálata, felfedezése és sajátosságainak felhasználása, azok megmutatása.
Ernest Cassirer filozófiája szerint „Minden valódi ábrázolás egy, a világhoz való új viszony, melybe az ember belehelyezi magát, és semmiképpen sem csupán a világ passzív másolata.” Így Balázs Péter számára is a természeti környezet, a táj és a spirituális hagyományok együttese képezi azt a szellemi alapanyagot, amiből létrehozza a cassireri értelemben vett „valódi” és „aktív” alkotásait.
Munkásságáról bővebben olvashatnak honlapján: https://www.viradbalazspeter.eu/

(A változtatás jogát a szervezők fenntartják.)

 

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek