A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Az ecsettől a mennyezetig - kiállítás

Lejárt esemény

Festett templomkazetták a történelmi Magyarország területéről, bútorfestők feldolgozásaiban. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület vándorkiállítása.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tevékenységének egyik fontos állomása az Ament Éva, bútorfestő népi iparművész, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke által vezetett bútorfestő csoport megalakulása, amely 2022 őszén a kalotaszegi Magyarókereke református templomának kazettás mennyezetét is újraálmodta. Az Umling Lőrinc által 1746-ban alkotott eredeti mennyezet 1904-ben került Budapestre, ahol ma a Magyar Néprajzi Múzeum őrzi; ennek hű másolatát festette meg két nyári táborban a lelkes festőcsapat.

Az október 30-án megnyíló kiállítás a csoport négy év alatt készült templomkazetta feldolgozásaiból mutat be egy csokorra valót.

Lassan egy éve hogy elindult egy vándorkiállítás, mely 36 darab festett templomkazettából áll. A kiállítás anyagát Áment Éva népi iparművész és tanítványai készítették.

„Csoportunknak az az elsődleges célja, hogy azt a felbecsülhetetlen kincset, amit az elmúlt korok festőasztalosai az utókornak hagytak, amennyire csak lehet, átmenekítsük a jövő kor számára. Azt tudni kell, hogy annak idején minden olyan tárgy, amit elődeink maguknak készítettek csakis funkcionális szerepet töltöttek be. Később alakult ki az, hogy amit elkészítettek meg is festették.

Kialakultak az egyes tájegységek jellegzetes motívumai, színvilága és nem utolsó sorban ezek jelentése is. Mondhatnám azt is, hogy ez volt a Facebook ókori elődje. Aki ismerte a motívumok jelentését simán le tudta olvasni az ott közölteket. Lassan megszületett a festőasztalosság. Elsőként a templomaikat - Isten házát díszítették ezekkel a díszesen festett falakkal és mennyezettel, illetve festett bútorokkal. Később ez elkezdett beszüremkedni az emberek házaiba is, elkezdték díszíteni falaikat, bútoraikat"

vallják Áment Éva és tanítványai.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2023. október 30 – november 15. között a Bartakovics Béla Közösségi Házban, a ház nyitvatartási idejében. 

Megnyitó: 2023. október 30. 17.00 - Bartakovics Béla Közösségi Ház (Eger Knézich Károly út 8.)

Facebook esemény

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek