A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Szabadegyetem - Művészet az ember után. Poszthumanizmus a kortárs képzőművészetben

Lejárt esemény

Kortárs képzőművészetről – közérthetően - Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti Tanszékének szabadegyetemi előadássorozata a Dobó István Vármúzeum Ziffer Sándor Galériájában.

Annak ellenére, hogy a poszthumanizmushoz társítható ábrázolási kódok és esztétikai stratégiák már a hetvenes-nyolcvanas évektől kezdve átjárták a vizuális kultúrát és a képzőművészeti világot, a poszthumán mint a művészeti intézményrendszeren belül (is) értelmezett és „forgalmazott” irányzati fogalom és/vagy „brand” a Jeffrey Deitch által kurált 1992-es The Post Human című csoportos tárlathoz kapcsolható.
A Művészet az ember után című előadás során arra keressük a választ, hogy mit jelent a kortárs művészetben és általánosságban a kortárs vizuális kultúrában a poszthumanizmus. Hogyan képes kifejezni a művészet az ökológiai válság, az új technológiai eszközök és a globalizált hálózati társadalomban való lét sajátos tapasztalatát. A poszthumanizmus különböző irányai, a spekulatív, a kritikai és a nonhumán poszthumanizmus eltérő vizuális kódokkal itatja át a kortárs vizuális kultúrát. A másságnak ebben a perspektívájában az ember kérdésessé teszi emberségét, ugyanakkor ez mégsem jelent embertelenséget, csupán a létlehetőségek bővülő horizontját, melyen belül az antihumanizmus és humanizmus ideológiái egyaránt lelepleződ(het)nek. A poszthumán művészet tehát egy sokrétű esztétikai irányzatháló, amely nem leegyszerűsíti vagy kizárja az embert, hanem árnyalja, heterogenizálja és gazdagítja az emberi léttapasztalatot a 21. század megváltozott természetkulturális viszonyai között.

Az előadáson való részvétel ingyenes, regisztráció nem szükséges.

Facebook esemény

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek