A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Szabadegyetem - Globális Dél? - kortárs művészet Sao Pauloban

Lejárt esemény

Szabadegyetem - Kortárs képzőművészetről közérthetően

2024-ben is folytatódik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem KMI Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti tanszékének szabadegyetemi előadássorozata a Ziffer Sándor Galériában.

Az előadássorozat célja a kortárs képzőművészet népszerűsítése, megismertetése, közérthetővé tétele. A tavaszi szemeszterben a kortárs képzőművészet intézményrendszere, intézményessége kerül fókuszba – galériák, gyűjtemények, biennálék vizsgálatával és bemutatásával. Az előadók aktív kurátorok és olyan témákat választottak saját praxisukból vagy kutatási területeikből, melyek betekintést nyújthatnak a képzőművészet bemutatásának, kutatásának és hozzáférhetővé tételének helyszínein folyó munkába, tendenciáiba.

2024. április 8. (hétfő) 16:30-17:30

Dr. Boros Lili /művészettörténész, tanszékvezető, egyetemi docens/: Globális Dél? - kortárs művészet Sao Pauloban

2023 decemberében ért véget a dél-amerikai kontinens egyik legfontosabb és legrégebbi, nemzetközi jelentőséggel bíró biennáléja, a 35. Bienal de São Paulo. A biennále számára épített Ciccillo Matarazzi Pavilonban A lehetetlen koreográfiái címmel rendezett kiállítást egy független kurátori csoport. A város képzőművészeti élete, kiállításai, szereplői a nemzetközi vérkeringés részei, ugyanis São Paulo múzeuma, a MASP művészeti vezetője, Adriano Pedrosa a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále főkurátora. Milyen válaszokat ad a kortárs képzőművészet a fehér ember dominanciájának felülírására, a decentralizáció és dekolonizáció kérdéseire? Hogyan veszik saját kézbe a róluk szóló narratívák megírását a művészek S ehhez a stratégiákhoz milyen kurátori segítséget nyúlnak kurátorok, művészettörténészek, művészeti szakemberek? – Ezekre a kérdésekre keresi a választ a személyes tapasztalat és találkozók alapján tartott, saját fotókkal és mozgóképekkel kísért előadás.

A szabadegyetem az NKA támogatásával valósult meg.

Az Egri Vár weboldala

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek