booked.net

Országos Könyvtári Napok

A programsorozattal az a cél, hogy a hét során bemutatásra kerüljenek a könyvtárak sokszínű szolgáltatásai, amelyek az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak segítséget, kapaszkodót.

2020. október 5., hétfő 16.30

A Kis- és a Nagy-Fátra. Barna Béla turisztikai újságíró, túravezető új kötetének bemutatója. Beszélgetőtársa Várhelyi-Szomszéd Eszter.

 

2020. október 6., kedd 16.30

Vendégünk Erdődi Gábor író, műfordító. Többek között Szergej Jeszenyin, Dylan Thomas, William Butler Yeats és Michael Hulse verseit fordította magyarra.

 

2020. október 7., szerda

Ez a nap Beatrix Potter Nyúl Péter és barátai című kötetére épül. Lesz mesefoglalkozás, kézműveskedés és a nap végén vendégünk lesz Szabó T. Anna írónő, a Nyúl Péter és barátai című könyv fordítója

Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában.

 

2020. október 8., csütörtök 16.30

A Tinizug (B)irodalma vendége Hajdú-Antal Zsuzsanna írónő.

 

2020. október 9., péntek

 10.30 órától sajtótájékoztató a HevesTékaDigit pályázatunk eredményeinkről a bemutatása Mirkóczki Ádám polgármester úr részvételével. Az eseményről külön meghívót küldünk Önnek.

11 órától a nagyközönség is láthatja a több ezer digitalizált dokumentumot, a pályázat eredményeként létrejött summajatirom.hu helyismereti oldalt.

18 órától ÚJRA Bródy Quizzone - Az általános műveltségi kvíz során 66 izgalmas, szórakoztató és izzasztó kérdés hangzik el 7 különböző játékblokkban.

 

2020. október 10., szombat

9.00 és 14.00 óra között biciklitúra Demjénbe, ezzel párhuzamosan a Központi könyvtárban:

10.00 és 15.00 között gyermek és felnőtt méretű maszkot készítünk. Kipróbáljuk a legújabb 3D-s szabású maszkot, ami a szemüvegeseknek is megfelelő lehet. A workshopot Rázsi-Oláh Tünde vezeti.

 

2020. október 11-én Könyves Vasárnap

Ez a két szó mára szinte varázsszóvá vált, olyanná, amely hatására a hét utolsó napján is kinyitnak a könyvtárak, hogy örömteli együttlétek részesei legyenek kicsik és nagyok. Lesz figyelemfelkeltő kiállításmegnyitó Szalma Edit grafikusművész meseillusztrációiból és kézműves foglalkozás, majd Gajdos Ciróka. A családoknak nyomozós játék és a nap végén Gajdos koncert.

Egész nap ingyenes beiratkozásra lesz lehetőség. Az érdeklődők megismerkedhetnek a könyvtárbuszos szolgáltatásainkkal.

 

Folyamatos programok egész héten:

Könyvtárosok a művészetben - folyamatos vetítés az Art Sarokban

Emlékszik Madam Cvikkerre a Harry Potter-regényekben szereplő roxforti könyvtárosra? Burgosi Jorge-re A rózsa neve című középkori krimiből? Kíváncsi rá, hogy milyennek ábrázolják a könyvtárosokat a szépirodalomban, a filmekben, a zenében, a képzőművészetben? Nézzék meg az Art sarokban futó prezentációnkat az Országos Könyvtári Napok ideje alatt. Minden könyv és DVD, melyben könyvtáros szerepel, kölcsönözhető a Kabátos kölcsönzőnkből.

 

Könyvszobrászat - időszaki kiállítás Guzsvány Józsefné szobraiból

"Az internet világa a kreatív ember számára a csodák országa. Itt találtam rá a Book Foldingra, a könyvhajtogatásra. Mivel a könyvek sérthetetlensége belém nevelődött, így némi lelkiismeretfurdalással kezdtem neki. De a selejtezésre szánt könyvek lapjai a kezem alatt életre keltek. A KÖNYV olvasása után egy újabb öröm forrása lett számomra és remélem - a kiállítás megtekintése után - mások számára is." (Guzsvány Józsefné)

 

Kreatív könyvtárosok – kiállítás munkatársaink alkotásaiból

Megbocsátás hete – olvasóink ezen a héten a lejárt kölcsönzési határidejű könyveiket késedelmi díj megfizetése nélkül hozhatják vissza

 

Heves megyében megvalósuló könyvtári programok:

Október 5-én Telegdi Ágnes író látogat el Pély községbe, ahol csodálatos állatokkal, és varázslatos növényekkel ismerkedhetnek meg az iskola tanulói az írónő könyvein keresztül.

 

Harcos Bálint meseíró Ostorosra és Egerszalókra érkezik a legkisebbekhez. Az író szerint az igazán jó mese világa ellenállhatatlanul beszippantja a gyerekeket, mint a forgószél. Vetítés, meseolvasás, közös játék színesíti a találkozót, és természetesen megismerkedhetünk Bálint könyveivel.

 

Október 7-én Szabó T. Anna költőnő látogat el Recskre, ahol a felnőtt közönséggel találkozik, Egerben pedig Nyúl Péterrel és barátaival ismerteti meg a látogatókat.

 

Október 8-án visszatér Heves megyébe Kovács Attila, írói álnevén Holden Rose, aki az alsó tagozatos diákoknak tart érdekfeszítő előadásokat arról, hogy miért is jó dolog az olvasás?

 

 

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek