booked.net

Ősz az Egri Várban - Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Dobó István Vármúzeum minden évben csatlakozik az országos kezdeményezésű Múzeumok Őszi Fesztiváljához, több programelemmel, melynek idei jelmondata a "Múzeumi harmónia"!

IDEI PROGRAMKÍNÁLATUNK:

 

RAJZPÁLYÁZAT A NÉPMESE NAPJA ALKALMÁBÓL

Szeptember 20. – október 9.

A Dobó István Vármúzeum ebben az évben is meghirdeti rajzpályázatát a Népmese Napja alkalmából. A gyermekek feladata, hogy a kiválasztott népmeséből megjelenítsék az általuk legérdekesebbnek tartott jelenetet, szereplőt szabadon választott technikával. A győztes pályamunkákból kiállítást szervezünk, a legjobbakat értékes nyereményekkel jutalmazzuk.

Az idei mese – Balog Béni: A Vállós-kő szőlője

A pályázati kiírást itt találja!

 

Senior Akadémia

Szeptember 14. – december 9.

A szépkorúak részére rendezett programsorozatunk tudományos-ismeretterjesztő előadásokkal, felfedező és alkotó foglalkozásokkal várja az 55- 60 év fölötti érdeklődőket. Célunk, hogy Eger város történelmét, Gárdonyi Géza művészetét valamint a múzeum gyűjteményeit megismertessük. A Senior Akadémia az informális tanulás helye, s noha tudományos alapon működik, a kutatás eredményeit osztja meg, módszertana és eszközei izgalmassá, érdekessé teszik a tudás elsajátítását az idősek számára. 

 

Tarisznyavári Mulatságok

Október 2.

A Tarisznyavári Mulatságok egy színes családi program az őszi napsütésben. Megismertetjük az érdeklődőkkel a régi mesterségek titkait, különleges fogásait úgy, hogy maguk a résztvevők is kipróbálhatják ezeket. Vendégünk lesz ezen a napon a fazekas, a kosárfonó, a nemezelő, lesz drukkolás, tűzzománc ékszer készítés és kisállat simogató a legapróbbaknak szóló játékokkal. 

 

Az Egri Vár Napja

Október 17.

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Idén ezt az emlékezetes napot haditorna bemutatókkal, történelmi játszóházzal és szakmai programokkal ünnepli a Vár. Bemutatkoznak a muzeológusok. A szakmabeliek megmutatják a látogatóknak a múzeum műhelytitkait pincétől a padlásig. 9 és 17 óra között a Dobó István Vármúzeum állandó kiállításai ingyenesen látogathatók. Szeretnénk vendégül látni és a nagyközönségnek bemutatni az egri történelmi és katonai hagyományőrzőket!

 

Alkotói szabadság – Tematikus alkotónapok a Várműhelyben

Október 25-27.

Az őszi szünetben is arra törekszünk, hogy a szabadságon lévők a múzeumban, hasznosan töltsék el szabadidejüket. Három napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat tervezünk, amelyek során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg. Lesz nemezelés, kékfestés, tűzzománc, fa-és üvegfestés. Ki-ki kedvére válogathat. A programok a három nap során kötetlenül zajlanak majd. 

(Részvételi díj: 1000 Ft/fő/nap. Előzetes jelentkezés szükséges.)

 

Gárdonyi Géza Emléknap

November 4. 14.00

Gárdonyi Géza író halálának évfordulójához kapcsolódóan megkoszorúzzuk az egri várban található sírját és irodalmi teadélután keretén belül elevenítjük meg művei legszebb részleteit.

 

 

 

MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMOK

 

Tarisznyavári Mulatságok 

Szeptember 20. – október 8.

A program során négy különböző témájú foglalkozás keretén belül ismertetjük meg az érdeklődőkkel a régi mesterségek titkait és az egyes tárgyalkotó mesterségek különleges fogásait úgy, hogy maguk a gyerekek kipróbálhatják ezeket. Lesz kékfestés, tányérfestés, trébelés és miniatúra-festés.

 

 

Ugri és Bugri, a két mókustestvér

Október 4-15.

Az ismert Gárdonyi mese feldolgozásával az óvodásoknak és az alsó tagozatos gyermekeknek hirdetünk múzeumpedagógiai tematikus hetet. A programok során megismerjük, a gyerekekkel átéljük Gárdonyi Géza egyik legkedvesebb meséjét, felfedezzük Gárdonyi Géza hatalmas, nemrégiben megújult kertjét, a búcsúzó ősz színeit, Gárdonyi Géza legszebb gondolatait a természetről. A kertben lakó mókusoknak, madaraknak etetőt, téli eleséget készítünk és teszünk ki a kert több pontjára.

 

Lantommal harcolok a hazáért – az énekmondó Tinódi

A múzeumpedagógiai témanapon megismerkedünk 16. század kultúrájával, és a Tinódi által írt egri históriával. A két históriás ének felépítését tanulmányozva részleteket hallgatunk, majd énekelünk a korabeli kottakép segítségével. Online és papír alapú játékos feladatok segítenek a mű értelmezésében, majd a nap végére mindenki elkészítheti saját pajzsát is.

 

Múzeumi Márton-nap

A múzeumpedagógiai tematikus héten a Márton-napi szokásokat elevenítjük fel. Óvodás kortól felső tagozatos korig várjuk azon iskolás csoportok jelentkezését, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a Márton-nap eredetével, a hozzá kapcsolódó szokásokkal, a szokások modern továbbélésével. A múzeumi órákhoz tematizált műhelyfoglalkozások is kapcsolódnak

 

Egri csillagok – Kötelező olvasmány másképp

Regényes történelem szombatonként, hogy még a kötelező olvasmány se legyen unalmas!

November 6-tól öt szombat során az Egri csillagok című regény fejezetein keresztül ismerkedhetnek meg a hatodikos gyerekek a történeti valóság és az irodalom kapcsolatával, a regény keletkezésének izgalmas történetével, Gárdonyi Géza otthonával, műhelytitkaival. Lesz titokfejtő játék, barangolás és játék a múzeum kiállításaiban, Gárdonyi-kuckó, fegyver-és öltözetbemutató. A résztvevők elkészíthetik Jumurdzsák gyűrűjét, Bornemissza Gergely tüzes labdáját, segítségül hívhatják magát Tinódi Lantos Sebestyént és Gárdonyi Gézát, hogy felfedezzék a középkori Egri várat. A közös játék után élvezet lesz Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét elolvasni!

Weboldal


Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek