A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Nők nyomában Egertől Matyóföldig

Az Egri várat és az UNESCO listájára felkerült matyó mintákat sokan ismerjük, de észrevettük már a történetek mögött álló nőket is?

A várvédők diadalmas győzelméhez a hős egri nők bátorságára is szükség volt, a csodás „matyó rózsák” pedig soha nem születnének meg a hozzáértő asszonyi kezek nélkül. És ez csak a kezdet! Mennyi minden szól még a hölgyekről ezen a vidéken... Civilek, mesék, legendák, szentek, nincs olyan történet Egerben és a város környékén, aminek ne lenne köze valamilyen módon a szebbik nemhez!

Keressük a nők történeteit Egerben, a hősök városában!

Az Egri várnak már a történelmében is fontos szerepet játszottak a nők, hiszen ki ne emlékezne a hős asszonyokra, akik halált megvető bátorsággal harcoltak a dicsőséges 1552-es csatában?! Az Érseki Palota a város egyik gyöngyszeme, ez az egyetlen olyan főpapi palota Kelet-Közép-Európában, melynek egyik szárnya a turistákat szolgálja, a másik viszont még máig az eredeti funkcióját tölti be. Már az épület előtti díszkertben is a rózsacsodáról ismerhető Árpád-házi Szent Erzsébetet szobra fogad, de a Palota egyik nagy kincse is nőhöz köthető: itt található Mária Terézia koronázási palástja! Nézzünk a fejünk fölé, ha a Főegyházmegyei Könyvtárban járunk, hiszen a mennyezeter egy gyönyörű, a Tridenti zsinatot ábrázoló freskó díszíti, Szűz Mária alakjának megjelenítésével. Nem minden nő volt viszont szent régen sem. Egy városi legenda szerint régen a Líceum tetején található Camera obscura segítségével követték nyomon csalfa, vagy csalfának vélt feleségeiket a féltékeny egri férfiak. Ez a szerkezet egy tükörrendszert jelent, melynek segítségével élőben, felülnézetből vizsgálhatjuk meg a várost - mind a mai napig. Próbáljuk ki! Az Érsekkert Eger legnagyobb parkja, pihenjünk meg benne, közben pedig keressük fel az itt található Múzsák ligetét, ahol minden facsemetét más és más híres ember ültetett el.

Ismerkedjünk a török kultúrával! Az Érsekkert szomszédságában találjuk a Török fürdőt, melynek igazán kár lenne kihagyni a kényeztető szolgáltatásait. „Szulejman” tiszta és erőteljes masszázsára vágyunk jobban, vagy a „Gül Baba Rózsakertje” hamam masszázs a szimpatikusabb? Keressük fel a „Szultán Anyja”, vagyis a Valide Sultana nevű fürdő romjait! Ezek a létesítmények régen közösségi térként is funkcionáltak, a fiús anyukák például itt vették alaposan szemügyre a fiuknak szánt lányokat. Az érdeklődés persze nem a meztelen test látványának szólt, az „ellenőrzésnek” ennél sokkal gyakorlatiasabb célja volt - az a lány volt megfelelő, akinek a teste egészségesnek, és egy gyermek kihordására alkalmasnak tűnt.

A hasunkra is gondoljunk! Kalandozzunk az édesszájúak mennyországába, a Marcipániába, ahol a kiállított tárgyak mindegyike ellenállhatatlan cukormasszából készült ugyanis. Többek közt az alkotó, az Oscar-díjas Kopcsik Lajos feleségének festménye is! Látogassunk el a Szépasszonyvölgybe és két pohár finom bor között merengjünk el a városrész nevének eredetén. Egyes feltételezések szerint a "szép asszony" az ősvallás egyik istenasszonyára, a szerelem istennőjére utal, míg mások ennél egyszerűbb indokban hisznek: a mendemonda szerint a „szépasszony” egy nagyon szép, és sok borfogyasztó férfi örömére igencsak kikapós úriasszonyt takart, aki a Völgyben élt régen. Már csak nekünk kell eldönteniünk, hogy melyik verzió a szimpatikusabb. Ha megéheztünk, vessük bele magunkat Eger izgalmas gasztronómiai világába és válasszunk a helyi specialitások közül! Kóstoljuk meg az egries húslevest, az egri gömb palacsintát és a „béka desszertet”, vagy válasszunk valami különleges, török fogást! Ebéd közben jusson eszünkbe, hogy jó pár évvel ezelőtt még az égből érkezett a leves Egerben! A legenda szerint a hős várvédő nők szurokkal, és forró levessel öntötték nyakon a török katonákat. A mai egri nők szerencsére már csak tányérból kínálják a leveseiket. 

Ismerjük meg Noszvajt, a mátkák mesefaluját!

A különleges hangulatú, Eger melletti falu minden évszakra tartogat egy meseutat a számunkra, válasszunk közülük, majd térjünk vissza később is egy másik meseút kipróbálására! Izgalmas Meseút szerelmeseknek, családosoknak, mindenki megtalálhatja a kedvencét!

Bízzuk titkunkat Róza nénire Egerszalókon!

Egerszalókon úgy tartja a mondás: „Mária kötényében vagyunk”. Mély katolikus gyökerekkel rendelkező kis falu Eger mellett. Természeti adottságai pazar környezetet varázsolnak a település köré. Európa egyetlen Sódombja is a településen található, a termálvíz forrás környékén lerakódó ásványi sók építették ezt a csodát. Időutazáson vehet részt az, aki az Egerszalóki Barlanglakásokat felkeresi. Ez a hely Róza néni otthona is egyben. Az 1700-as évek vége óta lakott barlanglakások, hűen tükrözik a régmúltat. Berendezésüket a falubeliek adták hagyatékból, padlásokból, pincékből. Az egyik lakás lócáján ül, derűvel az arcán Róza néni. Ne zavarjon senkit, hogy Róza anyánk textilből készült és életnagyságú. A fontos, hogy a fülébe suttogott titkok, örökre elhallgatva maradnak, a titkos vágyak pedig megvalósulnak. A vallomások után a 3D Barlangmoziban „utazhat” a kedves látogató. Érdekes és izgalmas találkozás ez. Megtudhatjuk, hogy mi köze a dinoszauruszoknak Róza néni lakhelyéhez.

Vendégeskedjünk matyó asszonyoknál Mezőkövesden!

Mezőkövesden járva kihagyhatatlan a "matyó rózsák" megismerése, látogassunk ehhez a Népi Művészetek Házába! Kövessük nyomon az itt szorgoskodó, matyó hímzést végző hölgyek munkáját, akik a „matyó rózsák” számtalan variációjába is készséggel beavatnak bennünket! Ha kedvet kapunk hozzá, akár a ruhatárunkat is bővíthetjük pár percre, hiszen eredeti, Matyó népviseletbe is beöltözhetünk a Házban. Járjuk végig a Hadas városrészt és nyerjünk bepillantást a matyók világába!


Eger


A Dobó István Vármúzeum kapuja április 1. - október 31. között 8:00 - 22:00-ig tart nyitva. 

  • Egri Érseki Palota Látogatóközpont (Eger, Széchenyi István utca 3. | +36 36 517 356  | www.egriersekipalota.hu)

A Palota április 1-től szeptember 31-ig keddtől vasárnapig 10.00-tól 18.00-ig tart nyitva, október 1-től március 31-ig pedig keddtől szombatig 10.00-tól 16.00-ig látogatható.

  • Érseki könyvtár (Eger, Eszterházy tér 1. | +36 36 325 211 | www.efkt.hu)

A muzeális könyvtár hétfő és vasárnap kivételével naponta 9.30-15.30-ig tart nyitva. 

A Camera Obscura a Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpontban található, mely november 9:30-15:00-ig tart nyitva. 

  • Érsekkert

Az Érsekkert ingyenesen látogatható és éjjel-nappal nyitva tart.

Nyitva tartás: Hétfő-kedd: 16:30 - 21:00; Szerda-csütörtök: 15:00 - 21:00; Péntek: 13:00 - 21:00; Szombaton, Vasárnap és Ünnepnapokon: 9:00 - 21:00.

  • Valide Sultana fürdőrom (Eger, Tinódi Sebestyén tér 3.)

A Valide Sultana január 1. és október 31. között szombaton és vasárnap 10:30-15:30 között látogatható. Belépődíj nincs.

A Marcipánia minden nap április 01- szeptember 30. között 10.00-tól 18.00-ig, október 1 -  március 31. között 9.00-tól 16.00-ig látogatható. 

  • Szépasszonyvölgy

A Szépasszonyvölgy Eger városrésze, díjmentesen, szabadon látogatható. A Völgybe érkezhetünk városnéző kisvonattal is, melyek a belvárosból, a Petőfi térről indulnak.


NoszvajEgerszalók


A Sódomb egész évben, díjmentesen látogatható. A Barlanglakások egész évben, december 24. és január 1. kivételével 9:00 – 16:00, július 1 - augusztus 31. 9:00 – 17:00 látogathatóak. (www.gyogyvizekvolgye.hu)


Mezőkövesd


  • Hímző műhely (Mezőkövesd, Kisjankó Bori u. 5-7. | +36 49 / 411-686)

Ezek is érdekelhetnek