A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Bélapátfalva

Elérhetőség

Weboldal belapatfalvaturizmus.hu

Távolság Egertől: 15 km

Egertől alig 15 km-re fekszik Bélapátfalva, jól megközelíthető autóbusszal és vasútvonalon is. Kevés település kapott olyan lenyűgöző „hátteret” a természettől, mint ez a kisváros: a Bélkő-hegy kétmillió éves sziklái védőn magasodnak a lakóházak felé.

Túrázás a Bélkőre

A Bélkő 815 méter magasan fekvő tetejére 5 km hosszú, 7 állomásból álló kényelmesen emelkedő tanösvény vezet, ami gyalogosan járható be, felfelé kb 2-2,5 óra, lefelé kb 1,5 óra alatt. Az egyes állomásokon táblák segítségével ismerkedhetünk meg a hegyen élő növény-és állatvilággal, a sziklák, ásványok sokszínűsége megragadja a szemlélőt. A hegy tetejéről Magyarország egyik legszebb panorámája tárul elénk: tiszta időben látjuk a Tisza vonalát, és a Tátrát is.

A tanösvény a Ciszterci Apátság mellől indul.

Apátság

A település apátságát 1232-ben alapította II. Kilit egri püspök- a csodálatos templom közel 800 éves falai között mintha megállt volna az idő- a küszöbön belépve csak a nyugalom, a béke, a csend fogad. Magyarország egyetlen épségben maradt középkori ciszterci apátsági temploma ez, benne hazánk egyik legrégebbi, még működőképes orgonájával, amit hangversenyek, kulturális programok, esküvők, egyházi események alkalmával szólaltatnak meg a hozzáértő zenészek.

Horgásztó, bográcsozás

Az apátságtól tovább indulva kb. 20 perces sétával – autóval 5 perc alatt - a gyönyörű kis horgásztó partjához ér el a látogató, ahol a horgászás szerelmesei napijegy ellenében várhatják a kapást, de kiránduló helyszínnek is tökéletes választás: a fák árnyékában tűzrakó- bográcsozó helyek sorakoznak, a gyermekeknek pedig a tágas, füves rétek biztosítanak kiváló helyszínt a futkározáshoz, játékhoz, pihenéshez.

Gilitka Kápolna

A túrázás szerelmesei az erdő közepében álló gyönyörű kis kápolna meglátogatását se hagyják ki: kb. 1 órányi sétával elérhető az erdei tisztáson, a csobogó forrás mellett álló kápolna, amit 1750-ben építettek egy valamikori postakocsi útvonal egyik állomásán. 

Utazási lehetőségek Egerből Bélapátfalvára:

  Menetidő Információ
Autó ~ 16 perc -
Busz ~ 35 perc volanbusz.hu
Vonat ~ 45 perc jegy.mav.hu

Tovább Bélapátfalva honlapjára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek