booked.net

Gárdonyi Géza Emlékház

Elérhetőségek

Weboldal www.egrivar.hu/gardonyi-geza-emlekhaz
Email info@egrivar.hu
Telefon +3636312744

Nyitva tartás

Aktuális nyitva tartás www.egrivar.hu/nyitvatartas

Jegyárak

Aktuális jegyárak www.egrivar.hu/belepojegy-arak

Ahol az Egri Csillagok c. regény született

Gárdonyi Géza háza máig nyitva áll a látogatók előtt. Vendégeskedjünk az írónál, tapasztaljuk meg a háza különleges hangulatát és csodáljuk meg a faragott asztalt, aminél sok más könyv mellett a világhírű Egri csillagok című regény is megszületett! Gárdonyi Géza 1897 és 1922 között élt ebben a házban.

Az írónak szerelem volt első látásra az akkor még városszélinek számító ingatlan, azt érezte, hogy csak itt szeretne élni és ebből nem is engedett. A rajongás elsősorban a teleknek szólt, amit könnyen megérthetünk mi is, ha kiállunk a kertjébe és szétnézünk onnan. Mellettünk a vár, alattunk a város, a távolban pedig ott magasodnak a Mátra hegycsúcsai.

A vásárláskor Gárdonyi Géza még egy romos házat vett meg, amit fokozatosan alakított át a saját igényeinek megfelelően. Az író szerette a csendet és a magányt, innen is származik beceneve: az egri remete. Gárdonyi hamarosan megvásárolta a ház mögötti szőlőst, ahová új házat épített a családjának, ő pedig egyedül maradt az öreg házikóban.

Az író házának egyik különlegessége a dolgozószoba üvegteteje.

Ez közvetlenül az íróasztal fölött található és azt a célt szolgálta, hogy Gárdonyi Géza mindig egyenletes, szűrt fényben munkálkodhasson. Ha már bent járunk, vessünk egy pillantást az író impozáns, majd’ tízezer darabból álló könyvgyűjteményére is!

Tovább az emlékház honlapjára


Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek