A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Dobó István tér

A Dobó tér élőben

Webkamera youtube.com/live/IELAhyaUKVk

Ha Egerben jársz, javasoljuk, hogy első utad vezessen a város emblematikus főterére!

Jó időben a Dobó István tér tele van élettel és pezsgéssel: ez a fiatalok egyik kedvenc közösségi helye, ahol a kisebbek játszanak, a biciklisek és gördeszkások akrobatikus mutatványokkal mulatják az időt, a szerelmes párok pedig egymás társaságát keresve pihennek az árnyas padokon.

A teret Eger szívének is nevezhetjük, hiszen valóban ez a város központja: minden fontosabb nevezetesség könnyen, pár perces sétával elérhető innen.

A tér elején található szökőkút igazi frissülést ad a nyári melegben. Középen láthatjuk az Eger egyik legmeghatározóbb történelmi momentumát ábrázoló szoborcsoportot.  A 19. század végén a helyi lakosok szerettek volna emléket állítani a hős várkapitánynak, Dobó Istvánnak. A feladatra Stróbl Alajos szobrász vállalkozott, az ünnepélyes átadásra 1907. augusztus 18-án került sor. A szoborcsoport központi eleme a kardját az ég felé emelő Dobó István, jobbján egy egri vitézzel, másik oldalán pedig a törökre követ hajító nő ikonikus alakjával.

A hátteret az Egri vár uralja, a szobor mögötti bástyát Kovácsok tornyának hívják. Délről a Minorita templom és a Városháza épületei szegélyezik a teret, mindkettő megér egy közelebbi látogatást is, hiszen gyönyörűek!

Az északi oldalon egy érdekes áruházat láthatunk. A Centrum 1974-ben épült, az ekkor divatos nyugati nagyáruházak mintájára. Emeletére mozgólépcső vezet, ami az első ilyen szerkezet volt Egerben! Ma is használhatjuk még, és éppen úgy, ahogyan megépült: csak az emeletre feljutásban segít, vissza a földszintre nem készült ilyen szerkezet, így mindenkinek marad a lépcsőzés. Az áruház külseje még egy másik kor ízlését tükrözi, de ha alaposabban megvizsgáljuk a részleteit, láthatjuk, hogy építészetileg egy igazán különleges és értékes ház készült el 1974-ben.

Érdemes kiülni a Dobó István tér egy teraszára, és csak figyelni, ahogy nyüzsög körülöttünk a város!

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek