A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Végvári vitézek tere

A fiatalok kedvenc helye

A Végvári vitézeké Eger egyik legújabb tere, 2015-ben adták át. A név az itt látható, magyar és török katonákat ábrázoló szobornak köszönhető, mely Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása. 

Az izgalmas szobor csak az egyik varázsa a térnek, a másik vonzerő a patakhoz levezető, lépcsőzetes kialakítás. Egészen közel mehetünk az Egert átszelő vízfolyáshoz, sőt, ha szeretnénk, akár bele is lógathatjuk a lábunkat a Bükk hegyeiből közvetlenül érkező, hűvös vízbe. Nyaranta a tér lépcsői sokak kedvencének számítanak, a különleges miliő minden beszélgetésnek többlettartalmat ad. Zárjuk itt a napunkat és kapcsolódjunk ki vízcsobogást hallgatva, a város szintjétől pár méterrel alacsonyabban!

Vicuska és Gergő

"A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány.

Nem illik tán, hogy együtt fürödnek, de ők ezt nem tudják: a fiú alig hétesztendős, a leány két évvel fiatalabb."

Ezekkel a sorokkal kezdődik Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye. A jelenet valósággá válik a Végvári vitézek terén, hiszen a lépcsősor aljában megtaláljuk a két fürdőző gyermek, Vicuska és Gergő szobrát. Az alkotás a város lakóinak adományaiból született meg 2021-ben, készítője Szanyi Péter szobrászművész volt.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek