A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Tömbbelsők

Eger egyik különlegességének számítanak a belvárosi tömbbelsők.

Aki első alkalommal jár Egerben, talán a kanyargós utcácskákat fedezi csak fel. A gyakoribb látogatók viszont a helyiek példáját követve a tömbbelsők között is közlekednek. Miről is nevezetesek ezek a belső udvarok?

Fellner-tömbbelső

A Fellner tömbbelső nevét a mellette fekvő utcáról kapta, aminek érdekessége, hogy „véletlenül” keletkezett. A Líceum építésekor ideiglenes házakat építettek ide a munkásoknak, amik az iskolaépület befejeztével végül itt maradtak, így megmaradt az átjáró is előttük. Ezt a megmaradt közt aztán a növekvő forgalom miatt egyre szélesebbre építették át, a szélesítés pedig olyan jól sikerült, hogy régen még a város buszpályaudvara is itt működött.

Kracker udvar

Érdemes felfelé néző tekintettel belépnünk a Kracker udvarba, mert a tömbbelső két kapuját is freskó díszíti. Az egyik ilyen díszes kapu a Fellner Jakab utcáról nyílik, a Tourinform iroda mellől, a második pedig a Bajcsy-Zsilinszky utcáról.

Erzsébet udvar

Talán ez a leghangulatosabb tömbbelső mind közül. Egy játszóteret és egy szobrot is találunk benne, utóbbi egy halászsast ábrázol. A térrész, ahol a szobor is látható, egy ikonikus pontja Egernek, fotók ezrein szerepel az árkádos ház fölé magasodó minorita templom látványa.

Lenkey udvar

Ez az utolsó tömbbelső, amely legnagyobb felületén parkolóként funkcionál. Az udvar kialakításával úgy tudták egészen közel vinni az autókat a főtérhez, hogy azok nem láthatóak a sétálóutcákon járva.  

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek