A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Szabadság Háza

Elérhetőségek

Weboldal szabadsaghaz.hu
Email szabadsaghaza@egrivar.hu
Telefon +36 36 312 744

Nyitva tartás

Aktuális nyitva tartás szabadsaghaz.hu/nyitvatartas-es-jegyarak

Jegyárak

Aktuális jegyárak szabadsaghaz.hu/nyitvatartas-es-jegyarak

„…. értesítve valánk a Hazátul, hogy siessünk védelmére…”

Lenkey János és az egri ’48-asok emlékezete

Tárlat Lenkey János honvéd tábornok megújult szülőházában, a Szabadság Háza kiállítóhelyen.


1807 szeptember 7-én Egerben született az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legtragikusabb sorsú tábornoka, Lenkey János. Gyermekkorának mostoha családi viszonyait a sikeres katonai pálya sem tudta teljesen feledtetni. Osztrák katonaiskolákban eltöltött hosszú évek után előbb a 33. gyalogezredben, majd a 6. Württemberg huszárezrednél teljesített szolgálatot, 1845-től, mint századparancsok. 1848-ban a márciusi események híre Galíciában érte az ezredüket, ahonnan a forradalom hívó szavára májusban szökött haza századával, tettükkel példát mutatva más külföldön állomásozó magyar ezredek számára.

Ezt követően a Délvidéki harcokban majd Komárom ostrománál tüntette ki magát. Kossuth Lajos 1849. márciusában nevezte ki tábornokká. A világosi fegyverletételt követően a többi aradi vértanúval együtt hadbíróság elé állították, a kivégzést csupán megbomlott elméje miatt kerülte el. 1850 februárjában halt meg az aradi várbörtönben. Hamvait 1936-ban hozták haza szülővárosába és temették el ünnepélyes keretek között bátyja és édesanyja mellé az egri Kisasszony temetőbe.

A kiállítás mindenek előtt Lenkey János pályájának állít emléket, történeti és irodalmi vonatkozások segítségével. Emellett azonban helyet kapnak bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez és más, az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiségekhez köthető relikviák másolatai is.

A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a kiállításban szereplő tárgyi és dokumentációs anyagot az ország több múzeumából, levéltárából, illetve az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogattuk össze. A tárlat egyik fő célcsoportja a különböző
korú iskoláscsoportok, akik számára játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgymásolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók teszik élménnyé a múzeumlátogatást.

Tovább a kiállítóhely weboldalára

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek