A te történeted
visiteger.com
Eger Turisztikai Honlapja

Fazola-kapu

A híres Fazola-kapu

A Kossuth Lajos utcán járva feltétlenül tekintsük meg a gyönyörű Fazola-kaput! A díszes bejárat a Megyeháza épületét díszíti, a Kossuth és Egészségház utcák kereszteződésében.

Az épületnek már az utcára nyíló kapuja is megéri az említést, pontosabban a fölötte lévő díszes rács, mely szintén Fazola Henrik munkáját dicséri. Ne higgyünk a hivatali bejáratnak tűnő kapualjnak, nyugodtan sétáljunk be rajta! A bejárat végében, két oldalt már látjuk is a díszes kovácsoltvas kapukat. A jobboldali, tetején a címerrel, eredetileg is itt állt, a vele szemben lévő, szőlőset, viszont az épület második emeletéről hozták le utólag, hogy bárki megcsodálhassa.

A két kapu a rokokó művészet legszebb művei közé tartozik és olyanok, mintha egyfajta 1761-ben készült, 3 dimenziós részletkereső játékok lennének. Mennyi objektumot fedezünk fel rajtuk? Itt szőlőfürtök lógnak, ott virágok nőnek, amott pedig egy gólya áll, csőrében egy kígyóval. Minden szimbólumnak mögöttes tartalma van, az egykori vármegye székhelyépületében járva külön érdekes így belegondolni, hogy mit fejezhetett ki régen a középen mosolygó bohócfigura.

Megnyitás térképen

Ezek is érdekelhetnek